Frans vluchtelingenkamp verwoest door brand

Het vuur ontstond na grootschalige rellen tussen vluchtelingen van Afghaanse en Koerdische afkomst. Zestien mensen raakten gewond.

Migranten worden geëvacueerd terwijl op de achtergrond de brand in het vluchtelingenkamp in Grande-Synthe nog volop woedt. Foto Philippe Huguen/AFP

Een grote brand heeft het Franse vluchtelingenkamp in Grande-Synthe, dat vlak bij de Franse plaats Duinkerken plek bood aan 1.500 vluchtelingen, grotendeels verwoest. Het vuur ontstond na rellen tussen vluchtelingen van Afghaanse en Koerdische afkomst, meldt AFP op basis van lokale autoriteiten.

Bij de rellen waren meer dan 150 vluchtelingen betrokken. Zes mensen raakten gewond. Nadat de brand uitbrak moesten honderden migranten elders op noodlocaties worden ondergebracht. De gemeente Grande-Synthe heeft daarvoor twee gymzalen beschikbaar gesteld. AFP meldt op basis van de Franse brandweer dat er door het vuur nog eens tien mensen gewond raakten.

Chalets

De rellen braken uit als gevolg van ontevredenheid onder de Afghanen over hun slaapplekken. Zij verbleven vanwege ruimtegebrek in de gemeenschappelijke keukens, terwijl de eerder gearriveerde Iraakse Koerden onderdak hadden gekregen in kleine chalets.

Lees ook: Waar gaan de kinderen van Calais heen?

Het vluchtelingenkamp werd in maart vorig jaar opgezet door de gemeente Grand-Synthe in samenwerking met Artsen zonder Grenzen. Sindsdien verbleven er voornamelijk Iraakse Koerden, zo’n 700 in totaal, die de oversteek naar Groot-Brittannië wilden maken. Sinds de ‘jungle van Calais’ werd ontruimd nam het aantal vluchtelingen in het kamp door de komst van een groot aantal Afghanen in korte tijd toe tot 1.500. Als gevolg van de overvolle opvang vonden er de laatste maanden steeds meer incidenten plaats.

    • Sam de Voogt