Recensie

Flamboyante muziek met eigen stem van Arca

De jonge, Venezolaanse producer Alejandro Ghersi noemt zich Arca, is bekend van zijn werk voor Björk en Kanye West, en maakte inmiddels twee solo-albums. Na die goeddeels instrumentale platen, gebruikt Arca op dit derde album voor het eerst zijn eigen stem. Hij zingt met langgerekte uithalen, in het Spaans, wat een loom en elegant effect geeft. Arca maakt elektronische, gedragen muziek, die bombast vermijdt maar wel een sfeer van decadentie oproept. Het lijkt alsof de synthesizers ademen. Hijgend creëren ze hun indrukwekkende klanktableau’s. Die geven weinig houvast. Ze zijn abstract en hoekig, net als in de instrumentaties die Arca eerder maakte voor zangeres FKA Twigs. Het instrumentale ‘Castration’ werd een angstvisioen met hoofdrol voor tikkende breinaalden en schurende tramgeluiden.

De single ‘Reverie’ daarentegen, is een tergende smeekbede waarin duisternis wordt verdrongen door aanzwellende symfonieklanken. De homoseksuele en flamboyant geklede Arca maakt al even flamboyante muziek.

    • Hester Carvalho