Eigenaar van Gazelle wil Batavus en Sparta inlijven

Fietsenmakers

Handelsbedrijf Pon heeft een overnamebod gedaan op fietsfabrikant Accell Group, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Foto ANP

Handelsbedrijf Pon, eigenaar van onder meer fietsmerk Gazelle, wil rijwielproducent Accell Group inlijven. De eigenaar van merken als Sparta en Batavus maakte dinsdagochtend voorbeurs bekend dat het een overnamebod heeft ontvangen. De bedrijven voeren momenteel verkennende gesprekken.

Pon wil per aandeel Accell 32,72 euro in contanten betalen. Dat is bijna een kwart meer dan de slotkoers van 26,54 euro waarop de koers van Accell maandag sloot op de AScX-index aan de Amsterdamse beurs. Het overnamebod is inclusief het voor 2016 voorgestelde dividend van 0,72 euro per aandeel. De totaalprijs komt daarmee uit op 846 miljoen euro. Dinsdagochtend steeg het aandeel met bijna 20 procent tot bijna 32 euro.

Door de overname zou, gekeken naar marktaandeel, het grootste rijwielbedrijf ter wereld ontstaan. Momenteel hebben de bedrijven samen zo’n 70 tot 80 procent van de Nederlandse fietsmarkt in handen.

Accell Group wilde dinsdag niet veel kwijt over de mogelijke fusie van de bedrijven. Topman René Takens: „Wij ontvingen enige tijd geleden dit bod. Daarop zijn we met elkaar gaan praten. Over de inhoud willen we op dit moment geen mededelingen doen. Door een publicatie in De Telegraaf voelden we ons echter genoodzaakt dit bod openbaar te maken.”

Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen is de overname kansrijk: „Het gaat om een vriendelijk, rationeel bod en de geboden prijs is redelijk. De combinatie levert bovendien duidelijke schaalvoordelen op aan de inkoop- en productiekant. Je ziet de laatste tijd dat concurrentie vanuit Azië toeneemt, niet alleen op de markt voor goedkope fietsen, maar ook bij de e-bikes. Dan kan zo’n groter bedrijf voordelen hebben.”

Familiebedrijf Pon is in Nederland vooral bekend als auto-importeur, van onder meer Volkswagen en Audi. De handelsonderneming heeft daarnaast een fietstak met ook merken als Union en Cervélo. Bij Pon werkten in 2015 ongeveer 12.000 mensen, verspreid over 450 vestigingen in 32 landen. Het bedrijf behaalde in dat jaar een nettowinst van 141 miljoen euro.

Bij Accell werken circa 3.000 mensen in achttien verschillende landen. Het bedrijf heeft productielocaties in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Turkije en China. Het bedrijf behaalde in 2016 een nettowinst van 32,3 miljoen euro.

De overnamepoging van de Gazelle-eigenaar komt nu de fietsverkoop zich op het laagste punt in dertig jaar bevindt. Volgens cijfers van branchevereniging RAI werden in 2016 928.000 nieuwe fietsen verkocht, een daling van 5,7 procent ten opzichte van 2015. Tien jaar geleden waren dat er nog 1,4 miljoen.

    • Jorg Leijten