Egypte doodt zeven IS-aanhangers

De zeven zouden bij elkaar zijn gekomen om aanslagen te plannen op christelijke minderheidsgroepen in Egypte.

Foto Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Egyptische veiligheidsdiensten hebben maandagavond zeven mannen neergeschoten die ervan verdacht worden onderdeel te zijn geweest van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat maakte het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekend, meldt Reuters.

De zeven zouden bij elkaar zijn gekomen om aanslagen te plannen op christelijke minderheden in Egypte. Dit weekend kwamen bij verschillende aanslagen op koptische kerken in Egypte zeker 44 mensen om het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen in de steden Tanta en Alexandrië werd opgeëist door Islamitische Staat. Naar aanleiding van de aanslagen kondigde de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi zondagavond voor drie maanden de noodtoestand af.

Lees ook: Noodtoestand in Egypte na IS-aanslagen tegen kopten

De zeven vermoedelijke IS-strijders werden maandagavond in een vuurgevecht gedood in de omgeving van de zuidelijk gelegen stad Assiut, dat een flinke christelijke gemeenschap kent en waar een van de grootste koptische kerken van het land staat. Op de plek waar de mannen neergeschoten werden, werden volgens de Egyptische overheid munitie, een motor en IS-publicaties gevonden.

Christenen vaker doelwit

Koptische christenen maken 10 procent uit van de bevolking van Egypte, dat daarmee de grootste christelijke minderheid in het Midden-Oosten kent. De afgelopen jaren was de groep vaak doelwit van terreuraanslagen, ook omdat moslimextremisten de kopten medeverantwoordelijk achten voor de coup waarmee in 2013 president Morsi van de Moslimbroederschap werd afgezet. Veel christenen in Egypte klagen dat de overheid hen onvoldoende beschermt tegen geweld van moslimterroristen.

Lees ook: Christenen worden als tweederangs burgers behandeld in Egypte

In de periode 2011 tot 2016 vonden volgens het Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) zeker 74 incidenten plaats waarbij kopten werden aangevallen, meestal omwille van de bouw van een kerk. Bij een aanslag op een koptische kathedraal in Kairo vielen in december nog 25 doden en 49 gewonden, onder wie veel vrouwen en kinderen. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

    • Clara van de Wiel