Berisping

Baas van Barclays krijgt tik op de vingers vanwege zoektocht naar klokkenluider

Barclays-topman Jes Staley in januari in Davos.
Barclays-topman Jes Staley in januari in Davos. Foto Reuters

Topman Jes Staley van de Britse bank Barclays is flink in de fout gegaan bij de afhandeling van een anonieme klacht van een werknemer. Hij probeerde de identiteit van de briefschrijver te achterhalen, wat in strijd is met de regels die bedoeld zijn om klokkenluiders te beschermen.

Barclays liet maandag weten dat de kwestie de aandacht heeft van Britse financiële toezichthouders. De bank heeft zelf al sancties opgelegd. Staley heeft een formele reprimande gekregen en moet een fiks deel van zijn bonus inleveren. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de raad van bestuur.

Uit onderzoek door een extern bureau is volgens Barclays naar voren gekomen dat Staley de regels niet willens en wetens heeft overtreden. Hij dacht oprecht, maar ten onrechte, dat het geoorloofd was te achterhalen wie de anonieme klacht had ingediend.

Volgens de bank moet Staley een ‘aanzienlijk deel’ van zijn bonus inleveren, maar hoeveel precies is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van de uitkomsten van de onderzoeken van verscheidene financiële toezichthouders naar de affaire.

Staley ontving volgens het jaarverslag van Barclays in 2016 een basissalaris van 1,2 miljoen pond (1,4 miljoen) euro. Met onder meer pensioenbetalingen en bonussen erbij kwam zijn totale beloningspakket vorig jaar op 4,2 miljoen pond. (ANP)