Recensie

Zielsverwanten in bijzondere kruisbestuiving

Twee snaren op een eeuwenoud instrument; meer heeft King Ayisoba niet nodig. Nou ja, dat, en de hulp van producer Zea, frontman van de Nederlandse
oerpunkband The Ex. Op wonderlijke wijze koppelt King Ayisoba het rauwe geluid van zijn kologo-luit aan elektronica en Ghanese hiphop en een batterij andere traditionele instrumenten. Het werkt, mede door de energie van Zea. De twee vinden elkaar op 1000 Can Die in hun onaangepaste stijl, Ayisoba bespeelt zijn snaarinstrument percussief en zijn schreeuwende raspende herhaling van enkele woorden is onweerstaanbaar. Hoewel Zea slechts op een track zelf aantreedt, zijn de twee hoorbaar zielsverwanten. Daarnaast is de samenwerking gezocht met onder anderen de Nigeriaanse afrobeatsaxofonist Orlando Julius en reggae-held Lee ‘Scratch’ Perry. Deze ongeremde muzikale energie blaast door alle barrières heen. Het kan niet vaak genoeg bejubeld worden dat zulke bijzondere kruisbestuivingen ontstaan in Nederland, waar steeds minder plekken en podia beschikbaar zijn voor experiment.