Tillerson kapittelt Moskou om Syrië

Regering VS

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Moskou op dinsdag heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hard uitgehaald naar Rusland. Tillerson, die in zijn vorige baan als CEO van ExxonMobil goede banden had met het Kremlin, zei zondag over de gifgasaanval van vorige week: „Of Rusland nu medeplichtig was of simpelweg incompetent of dat de Syrische regering hen te slim af is geweest, ze hebben in elk geval hun toezeggingen aan de internationale gemeenschap niet gehouden.”

Tillerson doelde op Ruslands toezegging mede zorg te dragen voor het verwijderen van Syrische voorraden chemische wapens na een internationale afspraak daarover in 2013. „Het resultaat van hun falen heeft geleid tot het doden van meer kinderen en onschuldigen”, aldus Tillerson in een interview met CBS.

Tillerson, deze maandag in het Italiaanse Lucca aanwezig op de top van de G7, ontmoet dinsdag in Moskou zijn Russische tegenhanger Lavrov. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zegde een bezoek aan Moskou eerder op het laatste moment af.

De ontmoeting van Lavrov en Tillerson komt pal na een opmerkelijke draai in de top van de Amerikaanse regering-Trump ten aanzien van Syrië en de Russische rol in de nu zes jaar oude Syrische oorlog. Ook de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, en Trumps Nationale Veiligheidsadviseur Herbert McMaster spraken zich dit weekend uit vóór het einde van het regime van Assad dat door Rusland gesteund wordt.

Twee weken geleden had Tillerson verklaard dat een machtswisseling in Syrië juist geen voorkeur meer genoot voor Washington. Maar zondag zei McMaster in een interview met Fox News: „Het is moeilijk te begrijpen hoe een politieke oplossing [in Syrië] gestalte zou kunnen krijgen uit het voortzetten van het regime-Assad.” McMaster benadrukte dat het niet aan de VS is de Syrische dictator te verjagen. „Maar de Russen zouden zich moeten afvragen... Waarom steunen we dit moorddadige regime dat massamoord pleegt op zijn eigen bevolking?”

Syrië blijft ontkennen dat het de hand had in de gifgasaanval waarbij vorige week 70 mensen om het leven kwamen. Dit weekend waarschuwden Rusland en Iran de VS dat de twee landen met kracht zullen reageren als de VS opnieuw ‘rode lijnen’ overschrijden.

    • Floris van Straaten