Recensie

Recensie Muziek

Schippers wint de Annie M.G. Schmidtprijs

De Annie M.G. Schmidtprijs 2016 voor het beste theaterlied van het afgelopen theaterseizoen is gewonnen door Kiki Schippers en Rolf Verbaant, voor hun lied ‘Er Spoelen Mensen Aan’. Schippers schreef de tekst en zingt, en ze componeerde de muziek voor het lied samen met Verbaant.

Het lied gaat over het lot dat veel vluchtelingen treft: verdrinken op weg naar Europa. Schippers verwoordt dat in regels als: „Er spoelen mensen aan, met spaargeld en diploma’s, met zonen en met dochters, met dromen, en met hun ogen dicht.” Juryvoorzitter Jacques Klöters prees het lied als „een ambachtelijk geschreven lied, dat moedig een van de grote thema’s van deze tijd aanpakt en dat onmiddellijk doel treft.”

Schippers (29) schreef ‘Er Spoelen Mensen Aan’ na haar bezoek aan het Griekse eiland Samos in de zomer van 2015. „Ik was gewoon op vakantie, met familie, maar we zagen al die vluchtelingen daar, dus we wilden helpen. Het voelde zó verschrikkelijk, het maakte me misselijk. Maar daarna gingen we ook weer naar het strand. Die tegenstelling paste in het programma dat ik aan het schrijven was en dat gaat over de vraag of de westerse mens al die welvaart wel verdient.”

De overige genomineerden waren ‘Solidariteit’ van Jan Rot, ‘Moeder van Alex Roeka, ‘Wonderlijk’ van Simone Kleinsma, op een tekst van Frans Mulder en muziek van Bernd van den Bos, ‘Als Tijd Niet Bestaat’ van Flip Noorman en ‘SM-Lied’ van Maarten Ebbers.