Protest tegen homofobie

Arnhem Duizenden demonstranten waren bijeen uit boosheid over de mishandeling van een homostel in Arnhem, vorig weekeinde.

Deelnemers aan de demonstratie in Arnhem.
Deelnemers aan de demonstratie in Arnhem. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

In verschillende steden in Nederland zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen antihomogeweld. De grootste demonstratie vond plaats in Arnhem, waar volgens persbureau ANP zo’n 2.500 mensen bij aanwezig waren. Ook in Eindhoven en Den Haag waren enkele honderden mensen op de been.

Aanleiding voor de demonstratie is de mishandeling van twee homoseksuele mannen vorig weekend in Arnhem. Toen zij hand in hand over de Nelson Mandelabrug liepen, zouden zij zijn uitgescholden door een groep van vijf jongens. De woordenwisseling daarna zou zijn geëscaleerd. Een van de homoseksuele mannen verloor vijf tanden; hij zou zijn geslagen met een betonschaar.

De twee slachtoffers waren zaterdag ook aanwezig bij de demonstratie in Arnhem. De toegestroomde betogers hadden regenboogvlaggen meegenomen en droegen borden met teksten als „Liefde is sterker dan een betonschaar”, meldt ANP.

Veel demonstranten liepen hand in hand om hun afschuw van geweld tegen homo’s te tonen, in navolging van de hand-in-handactie die tv-presentatrice Barbara Barend vorige week is begonnen. Barend zelf was zaterdag aanwezig in Arnhem. Zij riep Nederland op om „weer een tolerant land te worden”.

Op vrije voeten

D66-leider Alexander Pechtold was ook bij het protest in Arnhem. Hij zei dat scholen verplicht zouden moeten onderwijzen over diversiteit. Ook waarnemend burgemeester Boele Staal, partijgenoot van Pechtold, sprak de aanwezigen toe. „Anders zijn is niet eng”, zei hij volgens De Gelderlander. „Diversiteit maakt Arnhem rijker.” Eerder deze week bracht hij al een bezoek aan de slachtoffers.

Alle vijf verdachten van de mishandeling van het homostel zijn inmiddels weer op vrije voeten. De twee advocaten van de minderjarige jongens zeggen dat het geweld niets met de geaardheid van de twee te maken had, en dat een van de slachtoffers de eerste klap heeft uitgedeeld.

    • Auteur Onbekend