‘Nederlandse boer komt om bij roofoverval in Zuid-Afrika’

Vijf gewapende overvallers vielen de boerderij van de man binnen. De vrouw van de boer werd aangerand.

Een Zuid-Afrikaanse boerderij, niet dezelfde als in het artikel.
Een Zuid-Afrikaanse boerderij, niet dezelfde als in het artikel. Foto Flickr

In de Zuid-Afrikaanse plaats Barberton is een 55-jarige Nederlandse boer gedood bij een roofoverval. Dat melden Zuid-Afrikaanse media zondag. Zijn vrouw en een vriend waren op het moment van de roofoverval ook op de boerderij aanwezig.

Vijf met messen en vuurwapens bewapende overvallers vielen de boederij vrijdagavond (lokale tijd) binnen en waren op zoek naar een kluis. De Nederlandse boer lag op dat moment te slapen. Toen de boer wakker werd van het lawaai ontstond er een worsteling waarbij hij volgens de politie met een onbekend scherp voorwerp werd doodgestoken. De vrouw van de boer zou bij de overval zijn aangerand. Zij werd samen met de vriend van de man met kabels vastgebonden. De overvallers maakten onder meer een televisie en sieraden buit.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van de zaak en staat in contact met de familie van het slachtoffer. Het ministerie bevestigt dat het gaat om een Nederlander, maar wacht nog op de officiële bevestiging van zijn dood door Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Plaasmoorde

De moorden op witte boeren in Zuid-Afrika, de zogenoemde ‘plaasmoorde’, staan volgens NRC-correspondent Bram Vermeulen niet op zichzelf, want ze kunnen niet los worden gezien van de gewelddadige situatie in het hele land:

“Dit soort roofovervallen op witte boeren gebeuren vaker in Zuid-Afrika. Overvallers komen niet voor de videorecorder: boeren worden vaak gemarteld en vermoord. Toch moeten de moorden in de context worden geplaatst van de situatie in het land. Het afgelopen jaar werden 64 witte boeren vermoord en werden 17.000 andere Zuid-Afrikanen gedood.”

De moorden op witte boeren in Zuid-Afrika worden door sommigen verklaard vanuit een samenzweringstheorie. Volgens die theorie zijn de roofmoorden het gevolg van de wens van bepaalde politieke partijen in Zuid-Afrika, die doelbewust de koloniale geschiedenis van het land willen rechtzetten. Deze theorie is volgens Vermeulen, ondanks onder meer een parlementair onderzoek, nooit bewezen.

De plaats Barberton in de provincie Mpumalanga: