Israël sluit belangrijke grensovergang met Egypte

Volgens de antiterreureenheid zijn er concrete aanwijzingen voor aanslagen in de Sinaï.

De Egyptische grensplaats Taba, gelegen aan de Rode Zee.
De Egyptische grensplaats Taba, gelegen aan de Rode Zee. Foto Khalil Hamra/AP

Israël gaat een belangrijke grensovergang met Egypte sluiten vanwege een imminente dreiging van aanslagen op Israëliërs in dat land. Dat heeft de regering van premier Netanyahu besloten, melden Israëlische media maandag. Het gaat om de drukke grensovergang bij de Egyptische stad Taba, in de Sinaï.

Het Israëlische leger meldt maandag bovendien dat net na het sluiten van de grens een raket is afgevuurd vanuit de Sinaï naar Israël. Hierbij raakte niemand gewond. Het afvuren van raketten door militanten op het Egyptische schiereiland komt vaker voor.

Dreiging

De antiterreureenheid van Israël kreeg concrete aanwijzingen dat terreurgroep Islamitische Staat aanslagen zou voorbereiden op Israëliërs in Egypte. Veel Israëliërs gaan met Pesach, het joodse paasfeest, met vakantie naar de Sinaï. De grensovergang is alleen gesloten voor Israëlische staatsburgers die op weg zijn naar Egypte. Burgers kunnen wel terugkeren vanuit Egypte naar Israël.

Het sluiten van de grensovergang is een drastische maatregel, die zelden wordt uitgevoerd, zo laat NRC-correspondent Derk Walters weten. Vermoedelijk blijft de grensovergang gesloten tot 18 april, wanneer de feestdagen zijn afgelopen.

De maatregel van Israël volgt een dag nadat in twee koptische kerken in Egypte aanslagen werden gepleegd. Hierbij kwamen in totaal zeker 44 mensen om het leven. De Egyptische president Sisi kondigde de noodtoestand af in het land. Het kabinet keurde het besluit over de noodtoestand, die drie maanden zal duren, maandag goed.

De Egyptische grensplaats Taba, in de Sinaï:

    • Etienne Verschuren