Eigenaar Action en Basic-Fit koopt ook Hans Anders

De Britse investeerder 3i betaalt 200 miljoen euro voor Hans Anders, dat door Europa bijna 460 vestigingen heeft.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Hans Anders komt in Britse handen. De brillenwinkelketen wordt overgenomen door investeringsfonds 3i, dat ook voor een deel eigenaar is van sportschoolketen Basic-Fit en budgetwinkel Action. De durfinvesteerder betaalt 200 miljoen euro voor Hans Anders, zo maakten beide bedrijven maandag in een persbericht bekend.

Net zoals met Basic-Fit en Action, wil de investeerder ook Hans Anders omvormen tot een Europese marktleider in het betaalbare segment. Op die markt liggen volgens het fonds kansen, aangezien consumenten ook voor hun bril steeds vaker op zoek gaan naar een verkoper met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

In de verklaring benadrukt 3i de ruime ervaring die het heeft in het uitbouwen van consumentenbedrijven. Bovendien is de brillenmarkt niet nieuw voor het investeringsfonds. In 2013 kocht 3i al de Braziliaanse opticienketen Óticas Carol, die onlangs werd verkocht aan het Italiaanse Luxottica, eigenaar van onder meer Ray-Ban.

Lees hier waarom de winkelformule van Action zo succesvol is

‘Grote kansen op verdeelde markt’

Robert Van Goethem, hoofd van de consumententak van de investeerder, zegt in een toelichting:

“De Europese markt voor brillen blijft sterk verdeeld. We geloven dat er grote kansen liggen voor Hans Anders om een toonaangevende speler te worden in het betaalbare segment.”

Ook Hans Anders ziet grote voordelen in de samenwerking met 3i. In de verklaring zegt topman Remco Boerefijn:

“Naast ruime ervaring en een goede staat van dienst bij het ondersteunen van detailhandelaars in de Benelux en Europa heeft 3i een uitzonderlijk internationaal netwerk waar Hans Anders flink van kan profiteren.”

Van 200 naar 800 vestigingen in zes jaar

Momenteel is Hans Anders nog vooral in de Benelux actief, met meer dan 250 winkels in Nederland en ruim 100 in België. De overige vestigingen staan in Frankrijk en Zweden. De keten was eigendom van twee investeringsmaatschappijen, Alpha Private Equity en AlpInvest. In het laatste boekjaar, dat in januari afliep, boekte de keten een omzet van 192 miljoen euro. Hans Anders heeft ongeveer 1.500 werknemers.

Lees ook over de uitbreidingsstrategie van Basic-Fit

De beursgenoteerde investeerder 3i werd in 2011 eigenaar van Action. Sindsdien opende de winkel bijna zeshonderd vestigingen in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Na de overname van Basic-Fit in 2013 werd hetzelfde recept gevolgd: de fitnessketen groeide van 200 naar 419 vestigingen. Bij de beursgang van Basic-Fit, vorig jaar zomer, verkocht 3i een flink belang. Daardoor is het nu nog voor ongeveer een kwart eigenaar van de keten.