‘Meldingen identiteitsfraude afgelopen jaar verdubbeld’

Volgens het meldpunt kan de stijging worden verklaard door onlinemelding en een overheidscampagne.

Het afgelopen jaar was er in 316 gevallen sprake van paspoortfraude. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het afgelopen jaar is het aantal meldingen van identiteitsfraude meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI), meldt ANP.

Waar in 2015 nog 805 meldingen werden gedaan, steeg het aantal een jaar later naar 1.724. Fraude met gegevens zoals een adres en telefoonnummer kwam met 393 gevallen het vaakst voor, gevolgd door 316 gevallen van paspoortfraude. 223 keer ging het om fraude met een ID-kaart en 152 maal om een rijbewijs.

De stijging wordt niet noodzakelijk veroorzaakt door een toename in fraudegevallen, zo laat het meldpunt weten aan ANP. Sinds mei 2016 is het mogelijk online melding te maken van identiteitsfraude. Mogelijk heeft dat een belangrijke rol gespeeld, net als de overheidscampagne over de gevaren van identiteitsfraude.

Lees ook: Wat als opeens iemand beweert dat hij jou is?

Identiteitsfraude leidt vaak tot grote problemen voor gedupeerden, juist omdat fraude met persoonsgegevens nooit voor niets wordt gedaan, zo schreef NRC-redacteur Romy van der Poel eerder:

“Identiteitsfraude staat nooit op zichzelf. Gestolen paspoorten worden gebruikt om iets te verbergen. Een wietplantage, afpersing, een gezochte crimineel.”

    • Etienne Verschuren