‘Aanslagpleger Stockholm appte met IS-aanhanger’

De 39-jarige Rakhmat Akilov liet onder meer weten dat hij “tien mensen had geraakt”.

De Zweedse premier Stefan Löfven spreekt maandagmiddag op een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aanslag in Stockholm.
De Zweedse premier Stefan Löfven spreekt maandagmiddag op een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aanslag in Stockholm. Foto Fredrik Sandberg / AFP

De vermoedelijke dader van de aanslag in Stockholm had voor en na zijn terreurdaad via WhatsApp contact met een Tadzjiekse IS-strijder. Dat schrijft het Zweedse Expressen maandag. Expressen baseert zich op screenshots van het chatgesprek, die door Russische media van een IS-forum zijn geplukt. De echtheid van het chatgesprek is nog niet bevestigd.

Uit de afbeeldingen van het WhatsApp-gesprek blijkt dat de verdachte, de 39-jarige Oezbeek Rakhmat Akilov, van tevoren aan zijn contactpersoon vroeg hoe hij explosieven moest maken. Daarbij vermeldde Akilov dat hij over onder meer aceton, spijkers en schroeven beschikte. Die spullen werden in de truck aangetroffen waarmee Akilov vrijdag vier mensen doodreed, maar dat was nog niet publiekelijk bekend toen het chatgesprek op het IS-forum verscheen. Dat maakt het aannemelijker dat het chatgesprek echt is.

Lees ook: Waarom de truck als terreurwapen oprukt

‘Aanslag ging slecht’

Kort na de aanslag kwam Akilov volgens de screenshots weer online. De IS-contactpersoon vroeg hem of hij nog leefde, waarop hij antwoordde dat hij “tien mensen heeft geraakt”, maar dat de aanslag “slecht ging”. Hij stuurde daarnaast op verzoek een video van de aanslag naar het Tadzjiekse IS-lid.

Akilov schreef ook dat hij nu gevlucht was naar de luchthaven Arlanda. Volgens Expressen trof de politie daar later een bloedspoor aan van Akilov, die bij de aanslag gewond was geraakt aan zijn armen en benen. ‘s Avonds werd hij opgepakt in Noord-Stockholm, nadat hij zich in een winkel verdacht had gedragen.

Als het WhatsApp-gesprek echt blijkt, is het een sterke aanwijzing dat Akilov opereerde in opdracht van IS. De politie meldde eerder al aanwijzingen te hebben dat de verdachte er IS-sympathieën op nahoudt. Voor een directe link met de terreurbeweging waren, voor zover bekend, echter nog geen aanwijzingen.

Verdenkingen sterker

De politiechef van Stockholm, Jan Evensson, zei maandag tegen de Zweedse televisie dat de verdenkingen tegen Akilov “nog sterker zijn geworden”. “We zijn ervan overtuigd dat we de juiste persoon te pakken hebben. Hij zal de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnen.” Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft de rechter maandagavond verzocht de voorlopige hechtenis van de verdachte te verlengen.

Premier Stefan Löfven sprak maandagmiddag op een grote herdenking bij het stadhuis van Stockholm. Hij zei dat Zweden “nooit zou toegeven aan de terreur”. Volgens Löfven hadden de landen waar de vier slachtoffers vandaan kwamen - Zweden, België en Groot-Brittannië - met “afschuwelijk terrorisme” te maken gekregen, maar hadden ze daarop ook de kracht en vastberadenheid van de democratie getoond. “We zullen hier samen doorheen komen”, zei Löfven.

Stockholm hield maandag een minuut stilte voor de slachtoffers van de terreuraanslag.