Zelfs geen tijd voor een plaspauze

Parijs-Roubaix

Eindelijk werd het snelheidsrecord van de legendarische Peter Post gebroken. Greg Van Avermaet won de afvalrace.

Tom Boonen (boven, midden in zijn laatste koers), daaronder het trio Langeveld-Greipel-Sagan en onder: winnaar Greg Van Avermaet. Foto’s AFP, EPA

Stof en zweet in de groeven op zijn gelaat, maar Dylan van Baarle weet aan de rand van het Vélodrome van Roubaix direct na afloop zeker wie de sterkste renner in koers is geweest. Niet hijzelf, twintigste in de uitslag. Ook niet zijn ploeggenoot Sebastian Langeveld, die verrassend als derde het podium haalde. Zelfs niet de winnaar, Greg Van Avermaet. „Tom Boonen was de beste vandaag”, oordeelde Van Baarle. En de renner van Cannondale, vorige week vierde in de Ronde van Vlaanderen, kon het weten. Hij zat in het wiel van Boonen, toen die de kans verloren zag gaan om in zijn allerlaatste wedstrijd recordwinnaar te worden.

Veel en van alles gebeurde in de 115de editie van Parijs-Roubaix. De Belg Van Avermaet, uitblinker van dit voorjaar, die eindelijk zijn eerste monumentale klassieker won. Een topprestatie van de Nederlanders Langeveld en Van Baarle. Pech voor Peter Sagan, een majestueus afscheid van Boonen.

En in een razende afvalkoers werd eindelijk het snelheidsrecord van de Nederlander Peter Post, winnaar in 1964, uit de boeken gereden. Het ging van 45,129 naar 45,204 kilometer per uur. „Het ging zo snel dat er niet eens tijd was voor een plaspauze”, vertelde Van Avermaet toen het stof was opgetrokken. „Het is de hele dag nooit relaxed geweest.” Een spektakelstuk in zes delen.

Na 97 km: eerste kasseistrook Troisvilles à Inchy

Vanuit het vertrek rijden ze achter iedere ontsnapte renner. De tactiek van Quickstep is voor niemand geheim. „Vanuit ons hart wilden we alles doen om te zorgen dat Tom vandaag zou winnen”, vertelde Boonens Tsjechische ploeggenoot Zdenek Stybar, die zelf als tweede zou eindigen. Drie man werden ‘opgeofferd’ voor de eerste uren, aldus Stybar. „Maar de koers was zo hard dat ze al vroeg à bloc zaten.” En dan waren er nog valpartijen voor Yves Lampaert en Niki Terpstra. De Nederlandse winnaar van 2014 moest opgeven. Maar Quickstep hield vast aan de tactiek: allen voor één. „We moesten alle gaten dichtrijden. Wij wilden per se winnen met Tom. Dat wist iedereen, en dat maakte het voor iedereen makkelijker.” Volg de Quicksteps.

Na 161 km: elfde kasseistrook Bos van Wallers

Boonen geeft gas, als in de aanloop naar de gevreesde kasseistrook bij Arenberg concurrent Van Avermaet op achterstand raakt. „Ik had net voor een bocht de pech dat iemand mijn derailleur raakte”, keek de olympisch kampioen terug. „Ik wilde voor de kasseien proberen terug te komen maar dat was niet makkelijk.”

De BMC-renner, eerder dit seizoen winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, E3 en Gent-Wevelgem, prees het werk van zijn ploeggenoten die hem terugbrachten bij de groep-Boonen. Zoals later zijn Italiaanse ploeggenoot Daniel Oss een belangrijke rol speelde door zich in de finale te laten zakken tot bij zijn kopman. „Hij heeft me in de perfecte uitgangspositie afgezet bij de Carrefour de l’Arbre.”

Na 208 km: negentiende kasseistrook Mons-en-Pévèle

Als een grootvorst rijdt de winnaar van 2005, 2008, 2009 en 2012 in de aanloop naar de finale over de keien. Niet in het gootje langs de kant, machtig in het midden. Ook al is hij Terpstra kwijt, Matteo Trentin en op Stybar na zijn hele ploeg, Boonen gaat voor de winst. Aanvallen van wereldkampioen Sagan countert hij achteloos, de Slowaak zal later met pech achterop raken en uiteindelijk op 5.44 minuten van Van Avermaet als 38ste eindigen.

Stybar, in 2015 al tweede in ‘de Hel’, weet wat hem te doen staat als hij met zijn kopman overblijft in een groep van de vijftien sterksten. „Ik sprong op alle aanvallen, om het voor Tom zo makkelijk mogelijk te maken.”

Na 230 km: 23ste kasseistrook Cyoing à Bourghelles

Achter koploper Oss ontstaat een groepje van zeven renners met Van Avermaet, Langeveld, Stybar, Jürgen Roelandts, Jasper Stuyven en Gianni Moscon. Daarachter letten de anderen vooral op Boonen. „Iedereen keek naar hem in zijn laatste koers”, vertelt Van Baarle. „Ze zaten een beetje te ‘linkeballen’ met Boonen en Degenkolb, die ook echt naar elkaar aan het kijken waren.” Boonen durft niet met de Duitse sprinter, winnaar in 2015, naar de finish.

En Van Baarle zelf? „Ik bleef bij hen. Misschien had ik meer ballen moeten tonen en wel moeten meespringen. Zoals Sebas.”

Na 240 km: 26ste kasseistrook Carrefour de l’Arbre

Langeveld bijt op z’n tanden om het wiel te houden van Van Avermaet en Stybar. Pijn en genot. Koploper Oss is ingehaald en achtergelaten, hij rijdt met de eerste drie renners over de laatste echt gevreesde kasseistrook in Parijs-Roubaix. Hij is op weg naar het podium. Na twee jaar met ziekte en blessures op de verkeerde momenten is de 32-jarige renner van Cannondale terug waar hij wil zijn. Wie weet nog hoe hij in 2011 de Omloop Het Nieuwsblad won, vijfde werd in de Ronde van Vlaanderen? „Dit voelt een beetje als mijn comeback in de klassiekers”, zegt Langeveld na afloop. „Ik ben er altijd in blijven geloven.” Derde? „Dit voelt als een overwinning. Ik word verslagen door Van Avermaet en Stybar, twee heel sterke renners.”

Na 257 km: Vélodrome Roubaix

Suspense tot op de laatste meter, als de drie koplopers op de wielerbaan alsnog worden bijgehaald door achtervolgers Stuyven en Moscon. Maar Van Avermaet is Stybar de baas in de eindsprint. In een groepje op twaalf seconden eindigt Boonen in zijn laatste koers als dertiende.

„Nee, het zal moeilijk zijn om ooit het niveau van Boonen te halen”, blijft winnaar Van Avermaet bescheiden. „Hij heeft meer dan honderd zeges behaald, ik nu 31. Dan heb ik nog een lange weg te gaan.”

    • Maarten Scholten