Turken stemmen op 16 april ja of nee tegen de meest radicale herziening van de grondwet sinds de invoering van de meerpartijendemocratie in 1946. Wat verandert er precies?
Het gaat om 18 amendementen op de bestaande grondwet. De belangrijkste vernieuwing is dat de president veel meer macht krijgt dan tot nu toe, ten koste van het parlement en de rechterlijke macht. Op het ogenblik is het presidentschap, formeel althans, nog een tamelijk ceremoniële functie.
Dit zijn de concrete vernieuwingen:
-
Hoofd van de regering
De president wordt niet alleen staatshoofd, maar ook hoofd van de regering. Hij kan naar believen ministers benoemen of ontslaan. De functie van premier vervalt. Wel zullen er een of meer vicepresidenten komen, die worden benoemd door de president.
-
Parlement ontbinden
De president zal het parlement kunnen ontbinden en kan desgewenst bij decreet regeren. Bij nieuwe parlementsverkiezingen moet hij wel ook zijn eigen functie neerleggen.
-
Rechters
De president zal meer macht krijgen over het college dat is belast met de benoeming van de hoogste rechters. Vier van de dertien rechters mag hij zelf voordragen. Wel moet het parlement zulke benoemingen bekrachtigen.
-
Aanklagen
Het parlement kan de president aanklagen met een meerderheid van ten minste twee derde van de leden.
-
Twee termijnen
De president mag twee termijnen blijven zitten, waardoor Erdogan in principe tot 2029 aan zou kunnen blijven.
-
Noodtoestand
De president kan de noodtoestand uitroepen, maar het parlement moet hiermee instemmen.
-
Uitvoerende macht
Het parlement verliest voor een belangrijk deel de controle over de uitvoerende macht, dat wil zeggen over de president en zijn regering. Leden verliezen de bevoegdheid een motie van wantrouwen tegen de regering in te dienen
-
Verkiezingen
De volgende verkiezingen, waarbij de wijziging van kracht zou zijn, zijn voorzien voor 3 november 2019.
-
Veto
Een presidentieel veto kan worden weggestemd door het parlement, met een absolute meerderheid van stemmen.
-
Politiek leider
Een president kan, anders dan nu, leider van zijn politieke partij blijven. Dit betekent dat als zijn partij een meerderheid in het parlement heeft, hij zijn macht makkelijker kan laten gelden dan nu.
-
Kiesrecht
De leeftijd voor het passieve kiesrecht wordt verlaagd van 25 tot 18 jaar. Een kandidaat hoeft niet langer zijn dienstplicht te hebben vervuld.
-
Ambtstermijn
Verkiezingen voor het presidentschap en het parlement worden gelijktijdig gehouden. De ambtstermijn wordt verlengd van vier tot vijf jaar. Het aantal parlementsleden stijgt van 550 tot 600.