VS sturen vliegdekschip naar Koreaans schiereiland

Dit is volgens de VS nodig vanwege de toegenomen zorgen over het nucleaire programma van Noord-Korea.

Het Amerikaanse vliegdekschip Carl Vinson.
Het Amerikaanse vliegdekschip Carl Vinson. Foto Tom Tonthat/Reuters

De Verenigde Staten zullen hun militaire aanwezigheid in de buurt van het Koreaanse schiereiland versterken in verband met de toegenomen zorgen over het nucleaire programma van Noord-Korea. Dat heeft een functionaris van het Amerikaanse leger zaterdag laten weten aan Reuters.

Het gaat onder meer om vliegdekschip Carl Vinson, dat van Singapore naar het schiereiland wordt verplaatst. De precieze locatie is nog niet duidelijk. Het genoemde vliegdekschip zou eerder naar Australië varen, maar die plannen worden nu gewijzigd.

De Verenigde Staten reageren met het machtsvertoon op een nieuwe Noord-Koreaanse raketlancering begin deze maand. Volgens de Amerikaanse legerfunctionaris, die anoniem wil blijven, is de versterkte militaire aanwezigheid van de Amerikanen in het gebied “noodzakelijk”.

Lees ook: Dreigende taal VS tegen Noord-Korea

De militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in het gebied is niet nieuw, maar met de recente ontwikkelingen in het Amerikaanse buitenland beleid wel opvallend. De Amerikaanse president Trump liet eerder al weten aan China dat het meer moet doen tegen de Noord-Koreaanse militaire dreiging en stelde bereid te zijn economische sancties in te zetten om dit te bereiken. Hij dreigde Noord-Korea desnoods zelf aan te pakken.

De afgelopen week werd met een Amerikaans bombardement op het leger van de Syrische president Assad door de VS al een nieuwe weg ingeslagen. De luchtaanvallen werden overigens door Noord-Korea sterk veroordeeld.