Verdachte Stockholm kreeg geen verblijfsvergunning

De 39-jarige Oezbeek deed in 2014 een aanvraag. Zondag werd ook bekend dat de politie een tweede verdachte heeft gearresteerd.

Bloemen op een politieauto in Stockholm Philip O'Connor/Reuters

De man die ervan verdacht wordt vrijdag met een truck op een warenhuis in Stockholm te zijn ingereden had na een aanvraag in 2014 geen verblijfsvergunning gekregen. Dat meldt de Zweedse politie aan persbureau Reuters. De uit Oezbekistan afkomstige 39-jarige man werd gezocht omdat hij uitgezet zou worden.

Ook werd zondagmiddag bekend dat de politie een tweede verdachte heeft gearresteerd in verband met de aanslag. De Zweedse openbaar aanklager zei dat tegen Reuters. Over de identiteit van deze persoon is niks bekend.

De politie meldde verder dat er aanwijzingen zijn gevonden dat de eerste verdachte, de 39-jarige Oezbeek, IS-sympathieën had. Ook zijn de verdenkingen tegen de man volgens de politie “sterker” geworden na het eerste onderzoek en is er geen bewijs voor een nieuwe dreiging. Er zijn inmiddels al 500 mensen ondervraagd.

Lees ook deze reportage uit Stockholm: ‘Dit is de dank die wij Zweden krijgen’

De politie maakte ook bekend welke nationaliteit de vier slachtoffers hadden. Het gaat om twee Zweden, een Brit en een Belg.

Vrijdagmiddag iets voor drie uur reed een vrachtwagen op de drukke winkelstraat Drottninggatan in op mensen en ramde vervolgens een warenhuis. De truck was ongeveer 500 meter eerder gestolen. Naast de dodelijke slachtoffers vielen er vijftien gewonden. De Zweedse premier Lofven zei kort na de gebeurtenis dat die “alle schijn” had van een aanslag.

    • Milo van Bokkum