Verdachte explosief Oslo is Russische tiener

De verdachte kwam in 2010 naar Noorwegen en vroeg daar asiel aan. Het is niet bekend of hij een terroristische motief had.

Zaterdagavond zette de Noorse politie een deel van de stad af na een bommelding.
Zaterdagavond zette de Noorse politie een deel van de stad af na een bommelding. Foto Fredrik Varfjell/Reuters

De man die zaterdagavond is opgepakt na de vondst van een explosief in de Noorse hoofdstad Oslo is een zeventienjarige Rus. Dat meldt de Noorse politie zondag aan persbureau AP. Het explosief werd gevonden in de buurt van een druk metrostation in de wijk Grønland. De bom kon onschadelijk worden gemaakt.

De wijk waar het explosief werd gevonden

De verdachte is volgens het Noorse Openbaar Ministerie een asielzoeker uit Rusland die in 2010 naar Noorwegen is gekomen met zijn familie. Het is niet duidelijk of de tiener een terroristisch motief had en of hij alleen handelde.

Eerdere aanslagen

De Noorse veiligheidsdienst PST heeft zondagmiddag het dreigingsniveau verhoogd. De kans op een terroristische aanslag is volgens de diensten ‘waarschijnlijk’ De alertheid komt na de terroristische aanslag in Stockholm, afgelopen vrijdag. De verdachte van de aanslag is een 39-jarige man uit Oezbekistan. Hij zou vier mensen dood hebben gereden met een biertruck in de winkelstraat Drottninggatan.

Lees hier het liveblog over de aanslag in Zweden terug

De laatste keer dat er in Oslo een aanslag werd gepleegd was in 2011, door Anders Breivik. De rechts-extremistist liet toen een autobom ontploffen. Daarbij kwamen acht mensen om het leven en werden meerdere overheidsgebouwen verwoest. Op dezelfde dag schoot Breivik meer dan zestig mensen dood op het eiland Utøya.

Bekijk ook de InBeeld-serie uit 2015: het eerste zomerkamp op Utøya sinds Breivik