Van Avermaet wint Parijs-Roubaix

Van Avermaet versloeg Langeveld en Stybar. De Vlaamse wielrenner Tom Boonen wist de laatste koers van zijn carrière niet te winnen.

Winnaar Greg Van Avermaet. Foto Michel Pringler/AP

Greg Van Avermaet heeft de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix gewonnen. Hij kwam in het Vélodrome van Roubaix als eerste over de finish, vlak voor de Nederlander Sebastian Langeveld en de Tsjechische Zdenek Stybar. Vanwege de vele kasseien staat de koers bekend als de ‘Hel van het Noorden’.

Lees ook: Zelfs geen tijd voor een plaspauze

Van Avermaet werd in 2016 in Rio olympisch kampioen. Dit jaar onder andere de koersen E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. In de Ronde van Vlaanderen werd hij tweede. Viervoudig winnaar Tom Boonen kon dit jaar niet zijn vijfde titel pakken. De Nederlander Niki Terpstra heeft tijdens de koers opgegeven na een harde valpartij. Terpstra won in 2014 Parijs-Roubaix.

Afscheid

Paris-Roubaix was de laatste koers in de carrière van de Belgische wielerlegende Boonen. De 36-jarige Vlaming kondigde vorig jaar juli aan dat hij na Parijs-Roubaix op 9 april 2017 zou stoppen als professioneel wielrenner. Boonen won in zijn carrière vier keer Parijs-Roubaix. De wedstrijd in Noord-Frankrijk was tevens zijn debuutwedstrijd in 2002, toen werd hij meteen derde.

Boonen is in Vlaanderen een sportheld. Zelfs toen hij in 2008 werd betrapt op het gebruik van cocaïne bleef hij populair.

Bekijk ook de In-Beeld serie: Tom Boonen, de koning van het voorjaar

Parijs-Roubaix is een van de zogenoemde voorjaarsklassiekers. Dat zijn ééndagswedstrijden die langer zijn dan 240 kilometer. Na deze wedstrijd volgen nog de Amstel Gold Race in Nederland en Luik-Bastenaken-Luik in België. In de zomer volgen dan de Grote Rondes: de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España.

    • Heleen Gorris