PSV boekt ruime zege tegen Willem II

FC Utrecht won ruim van FC Twente (3-0) en AZ kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Roda JC.

PSV heeft in eigen huis ruim gewonnen van Willem II: 5-0. De club uit Eindhoven leek in de eerste helft op achterstand te komen door een treffer van Thom Haye. De bal ging via de onderkant van de lat over de lijn, maar werd niet goedgekeurd door scheidsrechter Pim van Boekel. In blessuretijd van de eerste helft komt PSV op voorsprong via verdediger Isimat-Mirin. Hij kopt raak na een hoekschop.

In de tweede helft neemt PSV afstand van Willem II. Middenvelder Marco van Ginkel scoort twee keer, aanvaller Gáston Pereiro via een fraaie solo in het strafschopgebied en aanvoerder Andres Guardado schiet van afstand raak. Door de overwinning heeft PSV vijf punten achterstand op koploper Feyenoord en vier op nummer twee Ajax.

Duidelijke overwinning Utrecht op Twente

FC Utrecht heeft in eigen huis ruim gewonnen van FC Twente. De strijd tussen de subtoppers werd pas in de tweede helft beslist. Door de overwinning blijft FC Utrecht vierde met 53 punten, vijf meer dan Vitesse. Twente blijft op de zevende plaats met 42 punten.

Invaller Nacer Barazite, die in de 58e minuut in het veld kwam, was de grote man voor Utrecht. Hij gaf vier minuten na zijn invalbeurt een strakke voorzet op het hoofd van spits Gyrano Kerk die raak kopte. Drie minuten later zorgde Barazite met een laag schot voor de 2-0.

De ploeg uit Enschede, die drie dagen geleden nog PSV op een gelijkspel hield, probeerde nog wel iets terug te doen, maar kwam niet tot scoren. Invaller Richario Zivkovic maakte aan alle illusies van FC Twente een einde door de 3-0 te scoren.

Feyenoord verspeelt dure punten

Op bezoek bij PEC Zwolle heeft Feyenoord duur puntverlies geleden in de strijd om de landstitel. Het kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Al na drie minuten schoot Ajax-huurling Queensy Menig Zwolle op voorsprong en in de dertiende minuut maakte Bram van Polen de 2-0.

Het was aan rechtsbuiten Steven Berghuis te danken dat de Rotterdammers nog met een punt vertrekken uit Zwolle. In de 25ste minuut maakte hij de aansluitingstreffer, waarna Feyenoord begon te jagen op de gelijkmaker. Uitgespeelde kansen kwamen er niet. De individuele klasse van Berghuis zorgde in 55ste minuut voor de gewenste treffer. Hij kwam gevaarlijk naar binnen en schoot net buiten de zestien raak.

Tien minuten later liet Jens Toornsta, die nog niet scoorde buiten de Kuip, een levensgrote kans liggen voor de 2-3. Ook Michiel Kramer, die aanvoerder Dirk Kuyt verving in de spits, kon het verschil niet maken. Door het gelijkspel heeft Feyenoord slechts één punt voorsprong op Ajax. De Amsterdammers wonen zaterdagavond de uitwedstrijd tegen NEC met 5-1. Nummer drie PSV speelt later vanmiddag tegen Willem II.

Gelijkspel AZ - Roda JC

Degradatiekandidaat Roda JC heeft in Alkmaar een belangrijk punt gepakt tegen nummer zes AZ. De Alkmaarders kwamen in de 33ste minuut nog wel op voorsprong via Alireza Jahanbakhsh, maar zes minuten later tekende Daryl Werker namens Roda voor de eindstand: 1-1.

Voor AZ betekent het gelijkspel een voortzetting van een matige serie: van de laatste acht thuisduels werd slechts één keer gewonnen, met 4-0 van ADO Den Haag. Tegen Roda kwamen de AZ’ers echter na ruim een half uur op voorsprong dankzij een hard schot van Jahanbakhsh. Vervolgens kregen beide teams kansen op een doelpunt, maar het was Roda-verdediger Werker die met een kopbal net voor rust gelijkmaakte.

Dankzij een goed keepende Roda-doelman Benjamin Van Leer hielden de Limburgers daarna stand. In de 72ste minuut mocht AZ-spits Wout Weghorst nog aanleggen voor een penalty, maar Van Leer wist ook die inzet te keren.

Door het gelijkspel is het gat tussen nummer zeventien Roda en hekkensluiter Go Ahead Eagles gegroeid naar vier punten. Het gat tussen Roda en de nummer veertien, vijftien én zestien is nu één punt. AZ blijft zesde.