Kiki Schippers wint Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied

Foto Floren van Olden

De Annie M.G. Schmidtprijs 2016 voor het beste theaterlied is gewonnen door Kiki Schippers en Rolf Verbaant, voor hun lied ‘Er Spoelen Mensen Aan’. Schippers schreef de tekst en zingt, en componeerde de muziek voor het lied samen met Verbaant. Dat heeft de jury zondagmiddag bekend gemaakt in Theater Bellevue in Amsterdam.
Schippers speelde met haar band een vurige uitvoering van haar lied over het trieste lot van vluchtelingen. Ze zingt: ‘Er spoelen mensen aan, met spaargeld en diploma’s, met zonen en met dochters, met dromen, en met hun ogen dicht.’
Spreker Frits Spits vond dat ‘Er Spoelen Mensen Aan’ een lied is dat door iedereen gehoord moet worden. Juryvoorzitter Jacques Klöters prees het lied als ‘een ambachtelijk geschreven lied, dat moedig een van de grote thema’s van deze tijd aanpakt en dat onmiddellijk doel treft. Het is beeldend geschreven, met zinnen die als kreten in de lucht staan en in herinnering blijven. Het is een lied dat ons deelgenoot maakt van een afschuwelijke gebeurtenis. Het is indringend gezongen door een prachtige stem.’ En uiteindelijk had het lied de jury met een ‘ongemakkelijk gevoel’ achtergelaten.

Schippers was ongelofelijk opgetogen en verrast, vertelde ze na afloop. ‘Maar het is ook heel dubbel om blij te zijn als je met zo’n tragisch lied wint.’
Schippers schreef ‘Er Spoelen Mensen Aan’ na haar bezoek aan hert Griekse eiland Samos in de zomer van 2015. ‘Ik was gewoon op vakantie, met familie, maar we zagen al die vluchtelingen daar, dus we wilden helpen. Het voelde zó verschrikkelijk, het maakte me misselijk. Maar daarna gingen we ook weer naar het strand. Die rare tegenstelling paste in het programma dat ik aan het schrijven was en dat gaat over de vraag of de westerse mens al die welvaart wel verdient. Dat maakt dit ook een cynisch lied.’
Vluchtelingen die aanspoelen heeft Schippers niet met eigen ogen gezien. Maar er was wel een Syrisch jongetje van acht op Samos dat haar erover vertelde, in het Engels. Schippers: ‘Hij vertelde me dat zijn vriendjes dood in het water lagen en dat het thuis niet goed was, met alleen maar bombardementen.’
Wat haar uiteindelijk inspireerde tot het lied was ‘Human à l’eau’ van de Belgische zanger Stromae. ‘Die muziek is heel lekker, maar als je dan de tekst hoort denk je: fuck!’ Dat effect wilde ze ook. ‘De muziek moest opzwepend zijn, gericht op de onderbuik.’

‘Er Spoelen Mensen Aan’ is onderdeel van haar debuutprogramma ‘Wie Kijkt?’ Uit dat programma werd vorig jaar al het lied ‘Guus genomineerd. Met haar liedjes zal Schippers deze zomer onder meer op De Parade en op Lowlands staan.

Lees ook: interview met Kiki Schippers over haar debuutprogramma

De zes genomineerden.

Het lied van Kiki Schippers wordt ook gebruikt door Amnesty International, dat er een video van liet maken. De video ging 31 maart online. Schippers zal het lied spelen bij de Amnesty-herdenking van omgekomen vluchtelingen op 16 april in Scheveningen.