Haase zorgt voor Davis Cup-overwinning tegen Bosnië

Het was een zeer tumultueuze wedstrijd. Tegenstander Dzumhur schold iedereen uit, Haase ergerde zich aan het fanatieke thuispubliek.

Robin Haase in actie tijdens de Davis Cup in juli 2015 tegen Oostenrijk. Foto Roland Schlager/EPA

Robin Haase heeft in een spannende vijfsetter gezorgd voor de 3-1 overwinning van het Nederlandse Davis Cup-team tegen Bosnië-Herzegovina. Door de 7-5, 6-3, 6-7, 2-6, 6-4 zege op Damir Dzumhur is Oranje geplaatst voor de play-off om terugkeer naar de wereldgroep.

Het was een zeer tumultueuze wedstrijd in Zenica. Dzumhur had zeker in de eerste set zijn emoties niet onder controle en schold iedereen uit. Haase bleef rustig en won zowel de eerste als de tweede set.

Broodnodige peptalk Paul Haarhuis

De beste Nederlandse tennisser leek het duel snel te beslissen toen hij in de derde set op een 4-0 voorsprong kwam, maar hij kon de voorsprong niet vast houden en liet Dzumhur terugkomen in de wedstrijd. Ook de vierde set verloor Haase. De nummer 48 van de wereld ergerde zich enorm aan het fanatieke thuispubliek dat hem tijdens rally’s uit het spel probeerde te halen.

Paul Haarhuis, de opvolger van Jan Siemerink als coach van het Davis Cup-team, nam Haase na de verloren set apart en gaf hem een broodnodige peptalk. Dat leek te werken. In de allesbelissende vijfsetter brak Haase in de zevende game de service van Dzumhur en serveerde daarna voor de winst.

Twitter avatar KNLTB KNLTB Voor de winnende én debuterende captain Paul Haarhuis was er een verkoelende 🚿 van 🍾. Proost! #neddcteam https://t.co/c9dcuE0Eyr

Haase wint al zijn drie partijen

Haase bracht Oranje ook op voorsprong in het treffen met Bosnië-Herzegovina. Hij won in vier sets van Mirza Basic. Thiemo de Bakker verloor zijn partij tegen Damir Dzumhur in drie sets. In het dubbelspel waren Haase- de kopman van Oranje- en specialist Jean-Julien Rojer te sterk voor Basic en Tomislav Brkic. Ze wonen in vier sets.

    • Huib de Zeeuw