Feyenoord loopt schade op in Zwolle: 2-2

De Rotterdammers hebben nog maar één punt voorsprong op achtervolger Ajax.

Feyenoordspelers balen na het gelijkspel tegen PEC Zwolle.
Feyenoordspelers balen na het gelijkspel tegen PEC Zwolle. Foto Koen van Weel/ ANP

Feyenoord heeft zondagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld bij PEC Zwolle, na een 2-0 achterstand. Dat betekent dat de koploper nog maar één punt voorsprong heeft op achtervolger Ajax, dat zaterdag met 5-1 bij NEC won.

Feyenoord ziet zijn voorsprong tegen het einde van de competitie langzaam verdampen. Drie speelrondes terug had de ploeg nog zes punten meer dan Ajax. De club balanceert momenteel op een dun draadje, met twee nederlagen en één gelijkspel in de laatste zes duels. In de blessuretijd voorkwam Feyenoord-doelman Brad Jones een nederlaag na een gevaarlijk afstandsschot van invaller Stef Nijland.

PEC Zwolle kwam al na drie minuten op voorsprong door aanvaller Queensy Menig. De Ajax-huurling reageerde goed op een splijtende pass van Youness Mohktar waarmee de as van Feyenoord werd gekraakt, omspeelde de ver uitgekomen doelman Brad Jones en maakte af.

Feyenoord worstelt met kunstgras

Tien minuten later verdubbelde PEC de score via Bram van Polen: 2-0. De rechtsback stoomde op en wordt middels een mooie combinatie vrijgespeeld en rondt knap af met buitenkant rechts. Feyenoord wordt in de openingsfase afgebluft, is besluiteloos, verliest persoonlijke duels.

En de ploeg worstelt met het kunstgras. Dit veld, dat in januari nog als slechtste uit een enquête kwam gehouden onder de aanvoerders in de eredivisie, ligt Feyenoord niet. De afgelopen vier seizoenen werd steeds verloren bij PEC. Je ziet het in de passing, in balaannames, in de loopacties: het is onwennig, onzuiver, en het baltempo is traag.

Dirk Kuijt, die in de spits begint omdat Nicolai Jørgensen nog niet fit genoeg was, noemde spelen op kunstgras zaterdag in het AD nog ,,verschrikkelijk”.

Lees ook: Dit zijn de apotheoses van de laatste tien eredivisieseizoenen

Steven Berghuis brengt de ploeg terug in de wedstrijd

Het is Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis die zijn ploeg terugbrengt in de wedstrijd. Na een klein half uur maakt hij de 2-1. Berghuis dreigt, komt naar binnen en is trefzeker in de verre hoek. Op bijna identieke wijze maakte hij de 2-2, tien minuten na rust. Dreigen, dreigen, en dan schieten. Enige verschil: hij scoort nu in de korte hoek.

Bij Zwolle, dat donderdag nog een avondwedstrijd bij Roda JC speelde en die verloor, lijkt de energie na een half uur op. Het doet niet meer dan tegenhouden en wegschieten. Je voelt aan alles dat Feyenoord kan doordrukken en de beslissende kan maken. De ploeg krijgt kansen via Jens Toornstra, Berghuis en invaller Michiel Kramer. Maar het faalt in de afwerking.

Tegen half vijf viert Zwolle het gelijkspel als een zege. En Feyenoord? Dat kan zich in de resterende vier wedstrijden geen fouten meer permitteren.