Explosies in Egyptische kerken: zeker 44 doden

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor beide aanslagen opgeëist.

Politiemensen zoeken naar sporten na de explosie in een kerk in Tanta.
Politiemensen zoeken naar sporten na de explosie in een kerk in Tanta. Foto Stringer/AFP

In Egypte zijn zondag zeker 44 doden en meer dan honderd gewonden gevallen bij explosies in twee kerken. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor beide aanslagen opgeëist en waarschuwt voor meer aanslagen.

In een kerk in de Egyptische kustplaats Alexandrië kwamen zestien mensen om het leven, en raakten 41 personen gewond. Volgens de Egyptische staatstelevisie gaat het om een zelfmoordaanslag. Het doelwit was een christelijke ceremonie rond Palmzondag. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft in reactie op de aanslagen voor de komende drie maanden de noodtoestand uitgeroepen in het land.

Zeker 27 doden bij explosie in een kerk bij Tanta

Eerder op de dag kwamen bij een explosie in een kerk in de buurt van de Egyptische stad Tanta zeker 27 mensen om het leven. Ook raakten 78 personen gewond, meldt AFP op basis van staatsmedia. Ook hier kwamen de ontploffingen op het moment dat de christelijke gemeenschap in Egypte zich op Palmzondag, de laatste zondag voor Pasen, voorbereidde op de Heilige Week.

Lees ook over de aanslag van afgelopen december: Zware bomaanslag treft kopten in Kairo

In december vielen bij een aanslag op een koptische kathedraal in Kairo 25 doden en 49 gewonden, onder wie veel vrouwen en kinderen. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

Koptische christenen maken tien procent uit van de Egyptische bevolking van 90 miljoen. Het is daarmee de grootste christelijke minderheid in het Midden-Oosten. Sinds de val van de Egyptische president Hosni Mubarak in april 2011 is de minderheidsgroepering in toenemende mate doelwit van aanslagen.

De Egyptische stad Tanta, ten noorden van hoofdstad Kairo: