Dit zijn de apotheoses van de laatste tien eredivisieseizoenen

Door het gelijkspel van Feyenoord is de strijd om de titel nog lang niet beslist. Tijd om terug te blikken op de spannendste apotheoses van de laatste tien jaar.

PSV-aanvoerder Philip Cocu met de kampioensschaal in het gedenkwaardige seizoen 2006/2007.
PSV-aanvoerder Philip Cocu met de kampioensschaal in het gedenkwaardige seizoen 2006/2007. Foto Robert Vos/ANP

Na het 2-2 gelijkspel van Feyenoord zondag uit bij PEC Zwolle is de spanning in de strijd om het kampioenschap, voor zover niet al aanwezig, volledig terug. Met nog vier wedstrijden te spelen heeft Feyenoord slechts één punt voorsprong op nummer twee Ajax. PSV volgt met vijf punten achterstand.

Lees ook: Feyenoord loopt schade op in Zwolle: 2-2

Mocht de competitie op de laatste speeldag (zondag 14 mei) worden beslist, dan zou dat zeker niet de eerste keer zijn. Het gebeurde de afgelopen tien seizoenen zelfs vijf keer. In drie seizoenen was de apotheose wel erg spannend en kwam er op de laatste speeldag een nieuwe nummer één. Een overzicht van de seizoensontknopingen in de eredivisie van het afgelopen decennium:

 • 2006/2007 - Kampioen: PSV
  Tien seizoenen geleden werd waarschijnlijk de spannendste laatste speeldag in de historie van de eredivisie gespeeld. Na 33 wedstrijden stond het AZ van Louis van Gaal bovenaan de ranglijst met een doelsaldo van +53, en met alleen nog de uitwedstrijd tegen het nietige Excelsior op het programma. Naaste belagers Ajax en PSV hadden net als AZ 72 punten en stonden op basis van het doelsaldo (respectievelijk +47 en +46) op een tweede en derde plaats. Bij een overwinning was er voor AZ dus weinig aan de hand.

  Het liep anders. AZ, waar doelman Boy Waterman na achttien minuten rood kreeg, verslikte zich in degradatiekandidaat Excelsior (2-3). PSV won zelf in eigen huis ruim met 5-1 van Vitesse, terwijl Ajax uit bij Willem II niet verder kwam dan een 2-0 overwinning. Het doelpunt van aanvoerder Philip Cocu in de 77ste minuut was daarom allesbeslissend.

  Trainer Ronald Koeman werd na de titel met Ajax in het seizoen 2003-2004, voor de tweede maal kampioen van Nederland.

  Een seizoen heeft 34 wedstrijden.

 • 2007/2008 - Kampioen: PSV
  Ook een seizoen later werd de competitie pas op de laatste dag beslist. Koploper PSV ging met een voorsprong van drie punten op nummer twee Ajax de laatste speelronde in en maakte uit bij Vitesse geen fout: 0-1. De 5-1 thuisoverwinning van Ajax op Heracles Almelo deed daarom niet ter zake.
 • 2008/2009 - Kampioen: AZ
  De Alkmaarders, nog steeds onder leiding van Louis van Gaal, namen dit seizoen revanche voor de dramatische ontknoping van twee seizoenen eerder. Met elf punten meer dan nummer twee FC Twente werd AZ relatief eenvoudig kampioen. De club verloor de eerste twee competitiewedstrijden (tegen NAC Breda en ADO Den Haag), maar bleef vervolgens 28 (!) wedstrijden ongeslagen. AZ doorbrak hiermee de periode van 27 jaar waarin geen enkele andere club dan Ajax, PSV of Feyenoord kampioen wist te worden.
 • 2009/2010 - Kampioen: FC Twente
  Ook een seizoen later werd een club buiten de traditionele top drie kampioen: FC Twente. Dat gebeurde op de laatste speeldag dankzij een 2-0 uitoverwinning op NAC Breda. Ajax eindigde het seizoen als nummer twee, op één punt achter de Tukkers.
 • 2010/2011 - Kampioen: Ajax
  Dit seizoen was er sprake van een zeldzaamheid in de geschiedenis van de eredivisie: de kampioen zou worden aangewezen in een rechtstreekse confrontatie tussen twee titelkandidaten. Nummer drie PSV stond maar liefst 24 speelrondes bovenaan, maar maakte met het ingaan van de laatste speelronde al geen kans meer op de titel.

  Op 15 mei 2011 stond in de Amsterdam Arena Ajax-FC Twente op het programma, een duel tussen de nummer twee en één van de ranglijst. Ook opvallend: een week voor het allesbeslissende duel had FC Twente in de Kuip nog de beker gewonnen door de finale te winnen tegen, jawel: Ajax.

  In een kolkende Arena won Ajax het duel met 3-1 en werd daarmee kampioen van Nederland. De Amsterdammers werden na zes seizoenen zonder titel weer eens kampioen en brachten het totaal op het symbolische aantal van dertig titels. Trainer Frank de Boer, die het stokje halverwege het seizoen overnam van Martin Jol, werd voor het eerst kampioen als trainer.

  De drie speelsteden waar de afgelopen tien jaar de spannendste laatste speelrondes werden afgewerkt. Klik op de voetbal voor bewegende beelden:

 • 2011/2012 - Kampioen: Ajax
  Het tweede seizoen onder Frank de Boer eindigde ook in een kampioenschap voor Ajax. Nummer twee Feyenoord bleef met zes punten achterstand op gepaste afstand.
 • 2012/2013 - Kampioen: Ajax
  Dit seizoen werd Ajax voor de derde maal op rij kampioen. PSV werd de nummer twee, op zeven punten achterstand.
 • 2013/2014 - Kampioen: Ajax
  Trainer Frank De Boer werd dit seizoen als eerste trainer ooit viermaal op rij kampioen van de eredivisie. Na jaren zonder titels rijgen de Amsterdammers de kampioenschappen nu aaneen. Feyenoord eindigde met 67 punten op vier punten van de kampioen.
 • 2014/2015 - Kampioen: PSV
  De meest afgetekende kampioen van de laatste jaren, PSV eindigde op zeventien punten van runner-up Ajax. Voor PSV werd hiermee een titelloze periode van zes seizoenen afgesloten.
 • 2015/2016 - Kampioen: PSV
  Zo duidelijk als het verschil een seizoen eerder was, zo dichtbij elkaar stonden nummer één Ajax en nummer twee PSV dit seizoen na 33 speelrondes. Ajax heeft één wedstrijd voor het einde net als PSV 81 punten, maar een beter doelsaldo (+60 tegen +54). Het enige dat de Amsterdammers moeten doen om de titel binnen te halen, is uit winnen bij degradatiekandidaat De Graafschap. PSV moet met veel doelpunten verschil winnen bij PEC Zwolle, en hopen op een foutje van de Amsterdammers.

  Dat foutje lijkt er niet te komen: Ajax komt na ruim een kwartier op voorsprong en niets lijkt de 34ste titel in de weg te kunnen staan. Totdat De Graafschap-speler Bryan Smeets na rust uit het niets de 1-1 binnenschiet. Terwijl PSV op een comfortabele 3-1 voorsprong is gekomen in Zwolle, weet Ajax de zaken niet meer te repareren. De titel gaat niet naar Amsterdam, maar voor het tweede seizoen op rij naar Eindhoven.