Directeur Spoorwegmuseum per direct geschorst

Volgens de nieuwswebsite Looopings wordt directeur Marten Foppen beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling.

Archiefbeeld uit 2016 van een oude trein in het Spoorwegmuseum.
Archiefbeeld uit 2016 van een oude trein in het Spoorwegmuseum. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De directeur van het Spoorwegmuseum in Utrecht, Marten Foppen, is per direct geschorst. Dat bevestigt een woordvoerder van het Spoorwegmuseum na berichtgeving van de website Looopings, een nieuwswebsite die zich richt op berichtgeving over attractieparken in Nederland en België. Volgens Looopings wordt Foppen ervan verdacht museumgeld te hebben gebruikt voor privéfeesten. Daarnaast zou hij het bedrijf van zijn vrouw opdrachten hebben toegekend.

Twitter avatar looopings Looopings Directeur Spoorwegmuseum geschorst na beschuldigingen van fraude https://t.co/RCg48zWL8O https://t.co/rq1ZkDTbGN

Een woordvoerder van de Raad van Toezicht zei zondag tegen NRC dat de Raad van Toezicht “het vertrouwen in de directeur kwijt is”. Omdat de zaak onder de rechter ligt wil de woordvoerder geen uitspraken doen over de reden van de schorsing. Het personeel is vrijdag geïnformeerd.

Foppen is sinds april 2015 de directeur van het Spoorwegmuseum. Daarvoor was hij vijfentwintig jaar directeur van het Dolfinarium in Harderwijk.