Demonstranten en politie clashen opnieuw in Venezuela

Er vielen meerdere gewonden door traangas en rubberen kogels. Het is zeer onrustig in Venezuela door grote anti-regeringsprotesten.

Een demonstrant tijdens een protest
Een demonstrant tijdens een protest Federico Parra/AFP

Protesten in de Venezuela tegen de zittende president Nicolas Maduro zijn zaterdag opnieuw uitgelopen op clashes tussen de politie en de demonstranten. Dat meldt persbureau AP. Er is onder andere traangas ingezet tegen betogers, en geschoten met rubberen kogels. Er zouden minimaal 17 gewonden zijn gevallen.

De demonstratie volgde op een zeer onrustige week in het Latijns-Amerikaanse land. Directe aanleiding daarvoor was een inmiddels teruggedraaid besluit van het Hooggerechtshof eind maart om het parlement - waar de oppositie een meerderheid heeft - buitenspel te zetten. Die actie leidde tot internationale verontwaardiging en startte een grote protestbeweging tegen de socialistische Maduro, wiens partij al 17 jaar aan de macht is.

Lees ook: Hof Venezuela trekt machtsgreep in na storm van kritiek

Ondanks het terugtrekken van de maatregel duren de hevige protesten voort. Donderdag kwam daarbij in San Christobal een betoger om het leven. Verschillende oppositieleiders zijn inmiddels opgepakt. De grote protesten op zaterdag volgden een dag nadat oppositieleider Henrique Capriles een verbod van vijftien jaar had gekregen om politieke functies te vervullen. Hij zou hebben aangezet tot geweld door de protesten te organiseren.

Veroordeeld

De oppositie heeft geweldsdaden van betogers - er werd onder meer geprobeerd het gebouw van het Hof in brand te steken - veroordeeld. Wel vinden ze dat Maduro verantwoordelijk is voor de onrust in het land.

Bij eerdere antiregeringsprotesten in 2014 kwamen er tientallen demonstranten om in clashes met de veiligheidsdiensten.