De spelers van Roda lijken net op tijd wakker geschud

AZ-Roda JC Een falend transferbeleid, degradatienood en dus boze fans. Maar na alle commotie pakte Roda JC in de laatste twee duels wel vier punten.

Mikhail Rosheuvel (boven) van Roda JC in duel met Ridgeciano Haps van AZ. Het werd 1-1 in Alkmaar.
Mikhail Rosheuvel (boven) van Roda JC in duel met Ridgeciano Haps van AZ. Het werd 1-1 in Alkmaar. Foto ANP Pro Shots

Na een week met zoveel commotie vonden de spelers en trainer van Roda JC het niet raar dat hun training zaterdag werd verstoord door supporters die met capuchons en zonnebrillen op hun onvrede kwamen uiten. Integendeel. „Je kunt die jongens ook geen ongelijk geven”, zegt aanvoerder Tom van Hyfte. „Misschien was het wel een goed moment om ons wakker te schudden.”

Middenvelder Mohamed El Makrini: „Dit ging er veel rustiger aan toe dan ik meemaakte bij Cambuur. Daar schopten supporters pylonen omver, schoten ze de ballen weg. Ach, die zonnebrillen. Het was mooi weer toch?” Volgens trainer Yannis Anastasiou moet je het zien als „ondersteuning richting de jongens”. „Het was positief bedoeld, zeker niet negatief.”

Terwijl je je kunt afvragen of de actie niet botste met algemene fatsoensnormen, hebben de spelers van Roda geleerd dat het zinloos is om ertegenin te gaan. Wie terugbijt, blijft een paria. Wie zich de les laat lezen, wordt de dag erna omarmd. „We love you Roda, we do”, zong de meegereisde aanhang zondag in Alkmaar, waar hun ploeg na de midweekse overwinning op PEC Zwolle (2-1) een punt pakte bij AZ (1-1).

In de dagen ervoor was er vooral rumoer geweest rond de club. Nadat boze supporters zondagavond de spelersbus hadden opgewacht na de zeperd bij ADO Den Haag (4-1), werd er dinsdag een man geslachtofferd voor de tegenvallende prestaties: Ton Caanen. De technisch directeur is voor de rest van dit seizoen op non-actief gesteld omdat zijn aankopen niet renderen. In anderhalf jaar tijd voorzag hij Roda van 44 nieuwe spelers. Niet één werd er een held.

Transferklucht

Behalve de transferklucht was er nog een grote bron van ergernis. Terwijl Roda als nummer zeventien strijdt tegen degradatie, reisde Caanen in maart twee weken door Latijns-Amerika om clubs te verleiden tot een samenwerking met Roda. Slecht idee, vonden collega’s. Maar Caanen ging toch. Ervan uitgaande dat hij de zegen had van de beoogde nieuwe eigenaar, de Zwitserse Rus Aleksei Korotaev, die juist instemde met het besluit Caanen op non-actief te stellen. Ontslaan was geen optie: te duur.

Ook anderen stemden in met sommige mislukte transfers. Maar de boeman bleef Caanen, een voormalige amateurtrainer die bij het trainingskamp in de winterstop nog voor de groep stond toen Anastasiou op een begrafenis was. Legde Caanen een briefje van vijftig euro op de penaltystip, als beloning voor degene die de bal er het dichtst bij trapte.

Caanen dacht groots en waande zich onschendbaar, maar zit nu verplicht thuis. Spijtig, vindt ‘Mister Roda’ Ger Senden, nu teammanager. „We vergeten weleens dat we naast professionals ook mensen zijn. Helaas is hij niet door de voordeur vertrokken. Maar in de voetbalwereld gaat niet alles via de voordeur.”

De werkelijkheid staat in schril contrast met de ambitie van Korotaev, die Roda naar de top van de eredivisie wil loodsen als hij komende zomer ook de overige aandelen van clubeigenaar Frits Schrouff overneemt. Hij betrok zijn buurman in Dubai, Nicolas Anelka, als adviseur bij het project en bracht de Franse topspeler van weleer onder in een riant appartement in hartje Maastricht, inclusief zwembad en sauna. Korotaev betaalt de huur.

Mooie intenties voor later, maar in het heden dulden de supporters geen misstappen meer. Senden: „Het is duidelijk dat de fans boos zijn. Dat mag. We moeten er niet te veel een thema van maken. Dat is juist wat ze willen.”

    • Fabian van der Poll