De Ajax-huurling helpt zijn baas

Titelstrijd

Koploper Feyenoord verspeelde kostbare punten bij PEC Zwolle. Uitgerekend twee huurlingen van Ajax waren belangrijk.

Queensy Menig van PEC Zwolle viert zijn 1-0 tegen koploper Feyenoord. Foto KOEN VAN WEEL / ANP

Queensy Menig staat met zijn rode badslippers in de mixed-zone in het stadion van PEC Zwolle. „Wie is er nu aan de beurt?”, vraagt hij aan de clubwoordvoerder. De 21-jarige aanvaller is populair, hij heeft zijn verhaal net gedaan bij vijf cameraploegen. Hij vertelt het geduldig, met lage stem. Als hij lacht, verschijnt een rij imposante witte tanden.

Er is veel interesse voor hem, deze zondag na het 2-2 gelijkspel tussen Zwolle en Feyenoord. Menig staat onder contract bij Ajax, maar wordt nu voor het tweede seizoen op rij verhuurd aan PEC. Gevoelige materie in de titelrace: de Ajax-huurling die de koploper pijn doet. Na drie minuten opende hij de score tegen Feyenoord.

Zwolle huurt door een gebrek aan financiële middelen spelers bij topclubs. Naast Menig begint ook een tweede Ajax-huurling in de basis, Django Warmerdam. Zwolle heeft een hoog Ajax-gehalte, met ook Ouasim Bouy en doelman Mickey van der Hart die in de Ajax-jeugdopleiding zaten.

Zo heeft het verhuurbeleid van Ajax indirect invloed op de titelstrijd. Bij Menig en Warmerdam is er extra bewijsdrift om de club waar ze onder contract staan te helpen, nu in de bepalende fase van het seizoen.

Menig kwam bij Ajax tot vijf officiële duels en heeft er een contract tot medio 2019. „Ik ben Ajacied, ik ben daar opgegroeid, heb er lang in de jeugd gespeeld, ik heb er mijn debuut mogen maken. Het liefst wil ik dat Ajax kampioen wordt.”

Rijpen bij Ron Jans

Ze moeten ergens rijpen, de Ajax-talenten. En dan heb je aan Zwolle-coach Ron Jans een goede opleider. Een die talenten de kans geeft, die ze kneedt, die ze hardt. Zie Warmerdam, ook 21, hij moet zijn debuut voor Ajax nog maken. Hij houdt stand tegen het sterke Feyenoord-middenveld. Jeugdig opgetogen gezicht na het gelijkspel, met het belang van Ajax in zijn achterhoofd. „Als je weet dat Feyenoord punten kan laten liggen hier, speel je net wat harder op het laatst.”

Voor hem is de titelstrijd ook belangrijk, een kampioenschap voor Ajax betekent dat de club volgend seizoen zeker is van deelname aan de Champions League. Mocht hij komend seizoen in de selectie van Ajax-coach Peter Bosz worden opgenomen, dan lonken Europese topduels, ook voor hem. Na het seizoen krijgt hij duidelijkheid over zijn toekomst.

Warmerdam liep in zijn jeugd stages bij Feyenoord en Ajax. Op zijn zevende moest hij kiezen. Het werd Ajax. Contact is er nu nauwelijks met de beleidsbepalers in Amsterdam, dat loopt via zijn zaakwaarnemer. „De assistent van Ajax was hier wel een keer. Hadden we een gesprekje hoe het gaat, of Zwolle een goede keuze is.”

Hij denkt dat ze bij Ajax na het gelijkspel „wel tevreden zijn met ons” – doelend op Menig en zichzelf. Ajax staat nog maar één punt achter de koploper, met nog vier duels te gaan. Warmerdam verwacht dat Ajax kampioen wordt. „Feyenoord voelt veel druk, terwijl Ajax vrijuit voetbalt.”

Het kan ook andersom werken: de huurling die zijn eigen club schade toebrengt. Bekend voorbeeld is de Belgische oud-Ajax-speler Jan Vertonghen die in 2007 werd verhuurd aan RKC en tegen zijn werkgever scoorde. Ajax speelde gelijk en liep later dat seizoen de titel mis op doelsaldo.

Bij PEC spelen ook enkele (ex-)Feyenoorders. Linksback Calvin Verdonk wordt gehuurd van Feyenoord en wisselspelers Bart Schenkeveld en Anass Achahbar hebben een verleden in Rotterdam. Jans: „Wij leveren het bewijs dat Ajacieden en Feyenoorders kunnen samenleven.”

‘Huurkwestie’

Zondag wacht eenzelfde ‘huurkwestie’, als Feyenoord tegen FC Utrecht speelt, met spits en Ajax-huurling Richairo Zivkovic. Feyenoord is zijn troefkaart, de drie punten voorsprong, kwijt. Met twee nederlagen en één gelijkspel in de laatste zes duels is de ruime marge die de ploeg had – drie speelrondes terug nog zes punten – bijna verdampt. Ieder nieuw puntenverlies kan nu fataal zijn.

De besluiteloosheid, de angst, het is zichtbaar bij Feyenoord in de openingsfase. Weer een snelle goal, eerder ook tegen Sparta en Ajax. Nu was het Menig, uit de omschakeling. Donderdag was hij nog mikpunt van spot, toen hij tegen Roda JC een enorme kans miste voor open doel. „Hij moest hem er alleen nog inblazen”, zegt zijn coach Ron Jans.

Menig kreeg veel berichten via Instagram, ook van onbekenden. „Het ging viral, dat kan ik niet ontkennen”, zegt hij. Het deed hem pijn. „Mijn cirkel heeft mij gesteund. Veel mensen zeiden ook negatieve dingen. Ze zeiden dat ik niet kon voetballen, dat heeft mij wel geïrriteerd, maar daardoor was ik ook gemotiveerd.”

Zijn antwoord volgde tegen Feyenoord, een bijna identieke kans benut hij nu wel. PEC komt snel op 2-0 door Bram van Polen, Feyenoord vecht zich via Steven Berghuis nog terug tot 2-2. Maar bijt vervolgens niet door.

En zo blijft Feyenoords trauma bij Zwolle in stand, met nu vier nederlagen en een gelijkspel in de laatste vijf duels. Geklaag klinkt bij Feyenoord over het slechte kunstgrasveld. Je ziet het ook in de passing, in de balaannames, in de loopacties: het is onwennig, onzuiver en het baltempo is traag. Jans: „Misschien besteden ze daar wel iets te veel aandacht aan.”

    • Steven Verseput