Woningbouw

Korting op grondprijs bij projecten voor middenhuur

Woningcorporaties en projectontwikkelaars kunnen korting krijgen op de grondprijs als ze bouwen voor de middeninkomens. De gemeenteraad nam donderdag een motie van die strekking aan die was ingediend door coalitiepartijen D66, VVD en SP, en oppositiepartij CDA. Zij hoefden geen tegenwerking van verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) te verwachten. Hij liet enkele weken geleden in deze krant al weten dat hij bereid was een lagere grondprijs te accepteren in ruil voor medewerking van bouwers bij een van de nijpendste problemen in de stad.

Middengroepen – mensen die moeten rondkomen van een salaris als verpleger, leerkracht of politieagent – kunnen in Amsterdam nauwelijks nog betaalbare huurwoningen vinden. Woningen met een huurprijs tussen de 710 en 1.000 euro per maand zijn er haast niet.

In ruil voor de korting moeten bouwers beloven de huren voor langere tijd in het middensegment te houden. De woningen moeten geschikt zijn voor gezinnen en de ontwikkelaars moeten aan hun huurders inkomenseisen stellen, om het zogenoemde scheefwonen tegen te gaan.

Ruim 10 procent van de Amsterdamse woningen valt nu in het middensegment.

    • Bas Blokker