Voetbal

FIFA diep in de rode cijfers, maar voorzitter Gianni Infantino ziet toekomst zonnig in

FIFA-voorzitter Gianni Infantino Foto Kaarim Jafaar/AFP

De wereldvoetbalbond FIFA leed over het boekjaar 2016 een recordverlies van 369 miljoen dollar, omgerekend bijna 350 miljoen euro. Volgens de FIFA komen die dieprode cijfers vooral door een nieuwe manier van boekhouden, investeringen in het voetbal en de juridische kosten.

De vele rechtszaken naar aanleiding van de grootschalige omkoopaffaire binnen de FIFA liggen daaraan ten grondslag. De mondiale bond betaalde afgelopen jaar een slordige 50 miljoen dollar aan advocaten, 30 miljoen meer dan een jaar eerder toen het corruptieschandaal naar buiten kwam en de FIFA uiteindelijk een verlies van 117 miljoen moest incasseren.

De voetbalfederatie kreeg vorig jaar met Gianni Infantino een nieuwe voorzitter. De opvolger van Sepp Blatter, die 1,5 miljoen dollar per jaar opstrijkt, probeert de FIFA op allerlei manieren te hervormen. Die hervormingen kosten veel geld, zo blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag. De bond teerde in op het eigen vermogen, dat nu nog net 1 miljard dollar bedraagt.

De FIFA verwacht ook over dit jaar verlies te draaien, maar rekent erop in het WK-jaar 2018 weer flinke winst te gaan maken. Volgens Infantino koerst zijn organisatie uiteindelijk over de periode van 2015 tot en met 2018 af op een winst van 100 miljoen dollar. „Het jaar 2016 was het omslagpunt.” (ANP)

    • Rob Schoof