‘Vliegtuigen stijgen op vanaf aangevallen Syrische basis’

De VS gaan ook nieuwe sancties treffen. Hillary Clinton roept Trump op met een strategie te komen.

Luchtfoto van de Syrische luchtmachtbasis Shayrat, na de Amerikaanse raketaanval.
Luchtfoto van de Syrische luchtmachtbasis Shayrat, na de Amerikaanse raketaanval. Foto AP

Vanaf de Syrische luchtmachtbasis die het doelwit was van een Amerikaanse raketaanval, zijn vrijdag weer twee straaljagers vertrokken. Dat meldt het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten op basis van bronnen ter plaatse.

Volgens de mensenrechtenorganisatie ging het om twee Sukhoi-vliegtuigen. Die zouden naar het noorden gevlogen zijn, om daar in de omgeving van de stad Homs aanvallen uit te voeren op posities van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Andere bronnen melden volgens persbureau AP dat de vliegtuigen geen aanvallen uit hebben gevoerd, maar slechts zijn verplaatst naar een andere vliegbasis.

Lees ook: Trump balt vuist, maar zijn actie in Syrië verandert nog weinig

Minder schade

In de nacht van donderdag op vrijdag schoten de Amerikanen op bevel van president Donald Trump 59 kruisraketten af op de luchtmachtbasis Shayrat. Die actie was bedoeld als vergelding voor de gifgasaanval eerder deze week in de provincie Idlib. De Verenigde Staten zien de aanval, waarbij tientallen doden vielen, als het werk van het regime van president Bashar al-Assad. Zelf ontkent de Syrische regering chemische wapens te hebben gebruikt.

Dat er nu mogelijk toch weer vliegtuigen zijn opgestegen vanaf het Shayrat-vliegveld, kan erop duiden dat de schade aan de basis minder groot is dan de Amerikanen hadden gehoopt. Rusland, dat de Amerikaanse aanval afkeurt en aan de zijde van Assad staat, zei vrijdag al dat maar 23 van de 59 kruisraketten doel hadden getroffen.

Sancties

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin zei vrijdag dat de vergeldingsactie van de Verenigde Staten niet ophoudt bij de raketaanval. Volgens Mnuchin treffen de Amerikanen ook nieuwe economische maatregelen:

“We zullen nieuwe sancties aankondigen tegen Syrië, als onderdeel van onze inspanningen om hun praktijken te stoppen, en om te benadrukken hoe belangrijk we dat vinden. We verwachten dat de sancties een belangrijke belemmering zullen vormen voor mensen om zaken te doen met Syrië.”

Al onder de regering-Obama stelden de Verenigde Staten sancties in tegen Syrië. Zo werden de Amerikaanse banktegoeden van president Assad en andere regeringsfunctionarissen bevroren. VN-sancties tegen het Assad-regime als straf voor eerdere vermeende chemische aanvallen door de Syriërs, werden vorige week geblokkeerd door China en Rusland.

Clinton

Voormalig presidentskandidaat van de Democratische Partij Hillary Clinton heeft ook gereageerd op de Amerikaanse raketaanval. Clinton sprak vrijdag bij een lunch in Houston, schrijft de plaatselijke Houston Chronicle. Ze is het eens met het besluit het Syrische vliegveld aan te vallen - ze riep Trump amper een dag voor de aanval zelfs op dat te doen - maar vindt wel dat er een tactiek achter het Amerikaanse ingrijpen moet zitten.

“Het is van essentieel belang dat de wereld meer doet om te voorkomen dat Assad nog meer moordpartijen en wandaden begaat. Maar de actie van vannacht moet wel gevolgd worden door een bredere strategie om de oorlog in Syrië te beëindigen.”

Clinton vindt ook dat Trump niet “in één adem kan spreken over het beschermen van Syrische baby’s en het voor hen sluiten van de Amerikaanse grenzen.” Begin vorige maand tekende Trump een decreet voor een nieuw inreisverbod voor inwoners uit een aantal moslimlanden, waaronder Syrië. Net als de eerste travel ban, werd ook dit besluit al snel voorlopig tegengehouden door de rechter.

Lees ook: Houdt het inreisverbod dit keer stand?
    • Vincent Sondermeijer