Ajax verslaat NEC met 5-1

Ajax zet daarmee koploper Feyenoord verder onder druk. Beide clubs staan nu in punten gelijk.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 5-1 gescoord. Ajax speelde in De Goffert tegen NEC. Foto ANP

Nummer twee van de eredivisie Ajax heeft zaterdagavond in Nijmegen met 1-5 gewonnen van NEC. Ajax zet daarmee koploper Feyenoord verder onder druk. Beide clubs staan nu in punten gelijk. Feyenoord speelt zondagmiddag uit tegen PEC Zwolle.

NEC leed in Nijmegen zijn tiende nederlaag in elf duels. Al na acht minuten stond Ajax met 2-0 voor, waarna de Amsterdamse club via Traore (2) en Ziyech de voorsprong nog verder wist te vergroten. Invaller bij NEC Ferdi Kadioglu maakte de enige goal voor het thuisspelende team.

ADO Den Haag speelde thuis tegen FC Groningen en versloeg de ploeg uit het noorden met 4-3. Het is de derde overwinning in een week tijd voor ADO: na ook Roda JC (4-1) en Willem II (2-1) verslagen te hebben, lijkt de Haagse club uit de degradatiezone te klimmen. Go Ahead Eagles is thuis hard onderuit gegaan tegen Heracles Almelo. De ploeg uit Deventer verloor met 4-1 en blijft daarmee op de laatste plek staan.

Vitesse wint van Heerenveen

In de Arnhemse Gelredome versloeg Vitesse SC Heerenveen met 4-2, met een hoofdrol voor spits Ricky van Wolfswinkel, die drie keer doel trof. Het is de derde overwinning van Vitesse op een rij, een serie die volgens ANP al sinds 2015 niet meer is voorgekomen.

Al na veertien minuten stond Vitesse met 2-0 voor: Navarone Foor scoorde in de vijfde minuut, waarna Van Wolfswinkel de score in de veertiende minuut verdubbelde. Voor rust maakte Heerenveen de 2-1, maar de Friese ploeg kon niet voorkomen dat Vitesse in de loop van de wedstrijd alleen maar verder uitliep door twee goals van Van Wolfswinkel. In de slotfase was het Sam Larsson van Heerenveen die met een afstandsschot de tweede goal van het uitspelende team maakte.

    • Guus Ritzen