Brieven

Moedermelk

Had ik toch gelijk als ‘langvoeder’

NRC stelt terecht de vraag: „Heeft speciale dure melk voor kleine kinderen zin?” (3 april).

Zo’n twaalf jaar geleden, toen mijn dochter drie jaar was, was peutermelk nog niet te koop. Ik was toen een langvoeder in de kast: ik vertelde niet aan de buitenwereld dat ik mijn kindje nog één per dag de borst gaf. Ik kreeg namelijk regelmatig de boodschap dat het abnormaal en ongewenst was om ‘lang’ de borst te geven. Ik was zelfs gaan geloven dat mijn borstmelk geen gezondheidsvoordeel meer zou hebben. Ik deed het voor de gezelligheid en het gemak. Via de crèche kreeg mijn kindje een introductieverpakking met peutermelk mee naar huis. Mijn dochter vond het flesje heel erg mooi. De multinational schreef in de begeleidende brief dat deze peuterrmelk was gebaseerd op moedermelk en daarom gezondheidsvoordelen zou hebben voor mijn kind. Mijn mond viel open: terwijl ik me als moeder moest schamen dat ik ‘nog’ borstvoeding gaf, mocht dit bedrijf wel reclame maken met de goede eigenschappen van mijn borstmelk.