Opinie

‘Mijn huurbaas, mijn mantelzorger, mijn meisje, mijn alles’

Stefan Vievermans en Fons de Grevel vormen travestieduo Stefanie & Esther. Bij de carnavalsvereniging zijn ze niet welkom.

Stefan Vievermans (80) is vrijwel permanent Stephanie. ’s Morgens zet hij de blonde pruik op en stopt „de kipfiletjes” (nepborsten) in de beha. Fons de Schrevel (68) transformeert af en toe in Esther. Vooral voor uitgaan en optredens.

In het Limburgse Heuvelland heeft niet iedereen het op travestie. In het café in hun woonplaats Hulsberg werd het duo geregeld buitengezet. Bij de carnavalsvereniging in het naburige Nuth – toch niet vies van verkleden, zou je denken – kregen de twee louter negatieve reacties. Maar in Schaesberg hebben ze een kroeg gevonden waar ze zichzelf kunnen zijn. Onverwacht verdraagzaam bleek ook de pastoor van Terwinselen. Stephanie ging in vol ornaat naar hem toe en kondigde aan te gaan samenwonen met een andere travestiet. Een banvloek bleef uit. „Jezus verstoot u niet en ik ook niet”, zei de geestelijke. „Wees blij, u hebt eindelijk rust, u bent eindelijk tot uzelf gekomen.” Inmiddels wonen ze dertien jaar samen.

De Heerlense fotografe Nicole Bolton ontmoette het paar twee jaar geleden in een café in Voerendaal. Het idee ontstond om de twee te volgen. Ze betrok de oorspronkelijk ook uit Heerlen afkomstige schrijver/journalist (HP/De Tijd) Ad Fransen bij het project om het verhaal van het paar op te tekenen.

Bekijk meer foto’s uit het boek

Beiden hebben huwelijken achter de rug. Respectievelijk veertig en 26 jaar leefden ze samen met een vrouw. Vievermans, die zich altijd al meer vrouw voelde, heeft geen contact meer met zijn ex en kinderen. Ze verwerpen zijn leefwijze. De Schrevel spreekt zijn ex en kinderen sporadisch.

Van optreden komt het niet meer vanwege Vievermans wankele gezondheid. Voordien waren ze in te huren met hun programma van een half uur. De Schrevel is nu voortdurend in de weer voor Vievermans. Die noemt hem „mijn huurbaas, mijn verpleger, mijn mantelzorger, mijn meisje, mijn alles”.

Nicole Bolton & Ad Fransen: Stephanie & Esther. Een sprookje uit de Limburgse heuvels in 57 foto’s en 21 verhalen. Uitg. Leon van Dorp, 80 blz. € 19,99