Johnson annuleert bezoek Moskou om Syrië-kwestie

De Britse minister van Buitenlandse Zaken is boos omdat Rusland Assad blijft steunen.

Foto Orestis Panagiotou / EPA

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft zijn voor maandag geplande bezoek aan Moskou afgezegd. Dat laat hij weten in een persverklaring. Johnson zou in Moskou praten met zijn Russische collega Sergei Lavrov. Als reden voor zijn besluit noemt Johnson de recente “ontwikkelingen in Syrië”.

Johnson is boos op de Russen, omdat zij achter de Syrische president Bashar al-Assad blijven staan ondanks de gifgasaanval van afgelopen week. Net als de Verenigde Staten, die vrijdag een vergeldingsaanval uitvoerden, menen de Britten dat Assads leger achter de chemische aanval zit.

“We verachten het feit dat Rusland Assad blijft verdedigen, zelfs na de aanval met chemische wapens op onschuldige burgers. We roepen Rusland op alles te doen om voor een politieke oplossing te zorgen in Syrië, en om samen te werken met de internationale gemeenschap opdat zoiets schokkends nooit meer zal gebeuren.”

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson I will now not travel to Moscow on Monday 10 April. My priority is talks w/ my #G7 counterparts about Syria and Russia’s support for #Assad

Duidelijke boodschap

Johnson zegt dat hij op dit moment de situatie in Syrië liever bespreekt met zijn bondgenoten dan met Rusland. Naast het geannuleerde bezoek aan Moskou, staat er maandag ook een ontmoeting met die bondgenoten op de agenda. De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 - Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en een EU-afvaardiging - overleggen dan in het Italiaanse Lucca. Dat gesprek dient als voorbereiding op de G7-top eind mei, op Sicilië.

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Moskou komende woensdag gaat volgens Johnson gewoon door. Tillerson zal praten met minister Lavrov, onder andere over de Syrische kwestie. Het wordt de eerste Amerikaans-Russische ontmoeting op hoog niveau sinds het aantreden van de regering-Trump in januari. Volgens Johnson zal Tillerson na de G7-ontmoeting “een duidelijke, onderling afgestemde boodschap” kunnen overbrengen aan Rusland.

De Britse premier Theresa May veroordeelde de Syrische gifgasaanval scherp. Vrijdag prees May de vergeldingsaanval van de Amerikanen, die in de nacht van donderdag op vrijdag een Syrische luchtmachtbasis aanvielen met 59 Tomahawk-raketten. “Het was een gepaste reactie op een barbaarse aanval met chemische wapens door het Syrische regime”, luidde een persverklaring van May.

    • Vincent Sondermeijer