Door cel nooit meer batterijen vervangen

Als het aan de oprichters van startup Tryst Energy ligt, verdwijnen batterijen binnen afzienbare tijd uit ons dagelijks leven. Broodnodig, want we gaan er onder invloed van het ‘internet der dingen’ steeds meer gebruiken, en dus weggooien. „Apparaten worden slimmer en raken met elkaar verbonden, terwijl voor de energietoevoer nog altijd batterijen worden gebruikt”, aldus Nick Kiran, marketingverantwoordelijke.

Dat moet anders, bedachten ze bij Tweetonig, het onderzoeks- en ontwerpbureau gevestigd boven poppodium Annabel waaruit Tryst is ontstaan. „Een klant wilde eerder in een nieuw te ontwikkelen product per se geen batterijen”, vervolgt hij, „maar die techniek bestond toen nog niet.” Het project strandde.

Begin vorig jaar kwam de jonge onderneming met Light Energy op de proppen. Centraal staat het opwekken van energie via een superefficiënte zonnecel ter grootte van een postzegel. Vervolgens kunnen daarmee allerlei sensoren – geen gigantische stroomvreters – gevoed worden. Zelfs als ze onder een bureaustoel hangen. Doordat de cel extreem lichtgevoelig is, bevat hij na slechts vier uur opladen voldoende energie voor een etmaal.

Tryst heeft drie producten ontwikkeld. Een bewegingssensor, een elektronische neus (CO2- en luchtvochtigheidmeter) en een uitgeklede variant om mee te experimenteren, speciaal voor productontwikkelaars. „We delen onze kennis met anderen”, aldus Kiran. Vanwege de energietoevoer blijven de apparaatjes – formaat Marsreep – tot in lengte van dagen functioneren. Een batterij verwisselen is passé.

De onderneming mikt op professionals die bezig zijn met techniek. „Business to geek”, noemen ze het. Denk aan innovatiemanagers binnen bedrijven en gemeenten. Via de bijgeleverde app kunnen gebruikers allerlei commando’s aan de sensoren hangen. Zoals ‘lampen aan’ bij het opengaan van de deur. Of meten welke flexplekken binnen een kantoorpand bezet zijn danwel andere software en toepassingen ontwikkelen op basis van de batterijloze energietoevoer. „Binnen alle mogelijkheden van het internet of things”, aldus Kiran.

    • Maurice Geluk