Deze haas gaat voor de Paas uit

Marathon

Als er ooit een prijs komt voor het Mooiste Werkwoord van de Nederlandse Taal, dan moet die toch wel naar ‘hazen’ gaan. ‘Ik haas’ is al prachtig, maar wat te denken van ‘hij haast’, ‘hij haasde’ of ‘hij heeft gehaasd’. In Rotterdam gaat dit weekend de haas voor de Paas uit: op Palmzondag haast Roy Hoornweg, hier op de foto, voor Michel Butter. Die laatste wil binnen de 2 uur en 10 minuten finishen bij de marathon van Rotterdam, iets wat daar nog door geen Nederlander is gepresteerd. Dus moet er goed voor Butter worden gehaasd. Daar is Hoornweg (27) voor ingehuurd. Hij geeft het tempo aan: Butter loopt daar achteraan, zonder zich ergens zorgen om te maken.

De haastaak van de voormalig Nederlands kampioen 3.000 meter steeple en 10 kilometer is eenvoudig: hij moet ervoor zorgen dat Butter na één uur en vijf minuten precies halverwege wordt afgeleverd. Een schema zo vlak als een polderweg in de lente. De meeste Europese hazen zijn niet zo snel. Afrikanen vaak wel, die lopen als ze willen nog tien kilometer door, maar die, zo weet men in de atletiekwereld, hazen met veel tempowisselingen en daar houden Europese lopers weer niet van. Voor hazen geldt: eigen loopcultuur eerst.

Als Hoornweg straks is uitgehaasd, hoeft hij niet meteen eieren te gaan verstoppen. Dan wordt hij opgepikt door het hazenbusje, om van daaruit te zien hoe zijn maatje Butter zich haasloos naar de finish haast.

    • Arjen Fortuin