‘De Mol neemt SBS geheel over en koopt Sanoma uit’

Zendergroep SBS komt volledig in handen van Talpa, het mediabedrijf van John de Mol. Dat meldde het Algemeen Dagblad (AD) vrijdag op basis van gesprekken met ingewijden. Sanoma, de grootaandeelhouder van SBS, zou binnenkort bekendmaken uit het bedrijf te stappen.

Het bericht werd vrijdag nog niet bevestigd. Sanoma en Talpa waren niet bereikbaar voor commentaar. Talpa heeft een minderheidsbelang van 33 procent in SBS. De overige aandelen zijn in handen van het Finse Sanoma. Beide bedrijven kochten SBS in 2011 voor een half miljard euro.

SBS omvat de zenders SBS 6, Veronica, Net 5, SBS 9 en On Demand- videodienst KIJK. Daarnaast maken ook SBS Productions (producent van Hart van Nederland), Veronica Uitgeverij en vloggersbemiddelaar Social1nfluencers deel uit van het mediabedrijf.

De Mol zou zich nu op SBS richten na zijn mislukte overname van mediabedrijf TMG, onder andere eigenaar van De Telegraaf. In maart spande De Mol vergeefs een rechtszaak aan omdat hij de overname van TMG door het Belgische Mediahuis, onder andere eigenaar van NRC, wilde voorkomen.

SBS had in maart een marktaandeel van 14,3 procent, tegenover 34 procent van de publieke zenders en 24,7 procent van RTL, volgens Stichting Kijkonderzoek.

    • Heleen Gorris