Biertruck rijdt in menigte, zeker vier doden

Reconstructie Een gemaskerde man stal in het centrum van Stockholm een vrachtwagen om een aanslag te plegen. Er vielen zeker vier doden. Een reconstructie.

Aan het begin van de middag levert een chauffeur van de Zweedse bierbrouwerij een vracht af bij de Caliente Tapas Bar, in het hartje van Stockholm. Als hij daarmee bezig is, vertelt een woordvoerder van de brouwerij, springt er een man in de cabine en gaat er met de truck vandoor. Sommige ooggetuigen zeggen dat de man gemaskerd was.

Iets voor drie uur rijdt de truck over de Drottninggatan, een winkelstraat die voor een groot deel voetgangersgebied is. Op de kruising met de Kunsgatan rijdt de vrachtwagen in op een groep mensen. De truck gaat rechtdoor, volgens getuigen met zo’n vijftig kilometer per uur en slingerend om te proberen mensen te raken, en rijdt een paar honderd meter verder het warenhuis Åhléns binnen. Mensen binnen zien dat een muur instort en dat er brand uitbreekt in de cabine van de vrachtwagen. Op straat rennen mensen hard weg. Onder de grond is het metrostation T-Centralen, een van de belangrijkste knooppunten.

Even later rijden politie-auto’s door het centrum die via luidsprekers waarschuwen voor terreurdaden. De regeringszetel, het statige Rosenbadgebouw, en het koninklijk slot, beide een paar honderd meter verder, worden door de politie afgegrendeld. Alle treinen en metro’s worden stilgezet, de passagiers moeten uitstappen, en het centraal station van Stockholm wordt ontruimd.

Om negen minuten over vier zegt premier Stefan Löfven dat alles wijst op een terreuraanslag. „Zweden is aangevallen.”

Een paar minuten later zeggen politiebronnen tegen Zweedse media dat er drie doden zijn gevallen en zeker acht mensen gewond zijn geraakt – het is geen officiële mededeling. Later wordt een vierde dode bevestigd.

De politie roept via sociale media mensen op om binnen te blijven en niet naar het centrum te gaan. Grote warenhuizen worden gesloten, en op straat verschijnen zwaar-bewapende militairen. Tot in de avond zitten honderden mensen min of meer vast in winkels en kantoren omdat het onderzoek naar de aanslag nog loopt.

Ook het buurland Noorwegen is gealarmeerd. In de grote steden en op het vliegveld van Oslo verschijnen meer en zwaardere bewapende agenten op straat. Op de Øresundbrug, die Denemarken met Zweden verbindt, is maar beperkt verkeer mogelijk. Ook in Finland worden de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

Iets voor zes uur begint een persconferentie van de politie. Bij onderzoek van de vrachtwagen zijn geen explosieven gevonden. Twee mensen worden op het politiebureau ondervraagd, maar het is op dat moment nog onduidelijk of ze verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. De politie geeft ook een foto vrij van een man met een donkere hoodie met wie ze „graag wil spreken’’. Het blijft onduidelijk of de man een verdachte is. Eerdere berichten over schotenwisselingen in het centrum zijn volgens de politie onjuist.

Rond kwart voor negen is er een officiële politiemededeling over de slachtoffers: vier doden, vijftien gewonden, van wie een aantal ernstig. Drie kwartier later het bericht dat de man met de hoodie, „mogelijk betrokken bij het incident”, is gearresteerd.

Aan het eind van de avond was de aanslag nog niet opgeëist.

    • Marc Leijendekker