Zweedse politie: Verdachte aanslag is Oezbeekse man

De man was een bekende van de politie maar al een tijd niet meer in hun vizier geweest.

De Zweedse premier Stefan Lofven legt bloemen bij de plaats waar vrijdag een truck in reed op een mensenmassa.
De Zweedse premier Stefan Lofven legt bloemen bij de plaats waar vrijdag een truck in reed op een mensenmassa. Foto Jonas Ekstromer/Reuters

De man die vrijdagavond werd aangehouden in verband met de aanslag in Stockholm, wordt er van verdacht de chauffeur te zijn die met een vrachtwagen op een mensenmassa inreed, zo maakte de Zweedse politie zaterdagochtend bekend.

Zoals eerder door Zweedse media gemeld gaat het om een Oezbeekse man van 39 jaar oud, aldus de politie tijdens een persconferentie zaterdagmiddag. De man was een bekende van de politie maar was al een tijd niet meer in hun vizier geweest. Hij heeft sinds zijn arrestatie nog geen woord losgelaten.

Tijdens dezelfde persconferentie bevestigde de politie eveneens dat een ‘technisch object’ dat gevonden is in de truck mogelijk een explosief is. Zweedse media meldden zaterdagochtend al op basis van een bron bij de politie dat in de vrachtwagen explosieven zouden zijn gevonden.

Eerder meldden Zweedse media dat een tweede verdachte zou zijn gearresteerd. De politie ontkent echter aanwijzingen te hebben dat andere personen bij de aanslag betrokken waren, hoewel ze benadrukken nog niks uit te willen sluiten.

Lees ook: Stockholm had het al verwacht

Vier doden

Vrijdagmiddag reed een vrachtwagen in het centrum van Stockholm in een drukke winkelstraat op een mensenmenigte in. Tenminste vier mensen kwamen daarbij om het leven. Vijftien personen raakten gewond, van wie negen ernstig. Lokale autoriteiten meldden zaterdagochtend aan Reuters dat zes van de gewonden het ziekenhuis inmiddels hebben verlaten en acht volwassenen en één kind nog behandeld worden.

Lees hier ons liveblog terug: Vrachtwagen rijdt in Stockholm in op mensen, ‘meerdere gewonden’

De man die ervan verdacht wordt de dader te zijn werd volgens de politie aangehouden in een winkel in een buitenwijk van Stockholm. Hij voldeed aan het signalement van de man van wie de autoriteiten eerder op vrijdag een foto hadden verspreid, maar de politie kon niet bevestigen of het om dezelfde man gaat. In de vroege zaterdagochtend zijn in Stockholm volgens de Zweedse krant Expressen meerdere huizen doorzocht.

De man die gezocht werd:

Condoleances

De Zweedse premier Stefan Löfven sprak vrijdagmiddag op een persconferentie meteen van een terreuraanslag en benadrukte de veerkracht van de Zweedse maatschappij. “Onze boodschap zal duidelijk zijn: jullie zullen ons niet verslaan, we zullen ons niet door jullie laten leiden en jullie zullen nooit winnen.” Ook de Zweedse koning deelde in een verklaring vrijdag zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

Op het moment dat het incident plaatsvond, waren er honderden mensen op de been. De straat waar de truck op de mensen in reed - Drottninggatan - is vergelijkbaar met de Amsterdamse Kalverstraat. De truck werd zo’n vijfhonderd meter bij een restaurant gestolen door een gemaskerde man.

Na de aanslag werd het metro- en treinverkeer in Stockholm stilgelegd. Vrijdagavond kwam dat langzaam weer op gang. De Zweedse grenzen worden nog steeds strenger dan normaal bewaakt.