YouTube schrapt reclame op videokanalen met weinig kijkers

YouTube stopt met het plaatsen van advertenties bij video’s op kanalen met minder dan 10.000 views. Dat heeft het videoplatform in een blogpost bekendgemaakt. YouTube denkt op deze manier gemakkelijker kanalen te kunnen weren die niet voldoen aan de richtlijnen van de website. De maatregel past in het beleid van het videoplatform om ‘haatdragende, beledigende en denigrerende boodschappen’ te weren.

In 2007 begon YouTube met het zogeheten YouTube Partner Program, dat gebruikers helpt om via advertenties geld aan hun kanaal te verdienen. Oorspronkelijk was het advertentieprogramma uitsluitend bedoeld voor makers van populaire video’s, maar sinds 2012 kan iedere ‘YouTuber’ toetreden.

Dat is nu dus verleden tijd. Wie wil verdienen aan YouTube-advertenties zal vanaf nu moeten zorgen dat er eerst 10.000 keer naar zijn kanaal is gekeken. De videosite hoopt met het nieuwe beleid gemakkelijker te kunnen controleren of kanalen onrechtmatig advertentie-inkomsten opstrijken, bijvoorbeeld omdat ze geen eigen content maken, maar alleen video’s van andere kanalen hergebruiken. Om dezelfde reden maakte YouTube het eerder al eenvoudiger om onrechtmatig gebruik van andermans naam of video’s te melden.

YouTube lijkt met het nieuwe beleid tegemoet te willen komen aan de adverteerders. Google, de eigenaar van YouTube, raakte de afgelopen tijd in opspraak omdat het bedrijf te weinig zouden doen om haatdragende video’s te weren. Advertenties van de Britse krant The Guardian doken op bij video’s van voormalig Klu Klux Klan-leider David Duke en een islamistische haatprediker. Verschillende grote adverteerders, naast The Guardian onder meer bedrijven als Volkswagen en L’Oreal, besloten daarom niet langer via Google te adverteren.

In een poging het vertrouwen van de adverteerders terug te winnen, kondigde Google afgelopen maand aan strenger te gaan optreden tegen ‘haatdragende, beledigende en denigrerende boodschappen’. Het nieuwe beleid stelt het bedrijf in staat om de inhoud van kanalen te onderzoeken alvorens deze in aanmerking komen voor het advertentieprogramma.

De 10.000-views-drempel is niet de enige maatregel die Google neemt om het vertrouwen van gebruikers en adverteerders te herstellen. Vrijdag werd ook bekend dat de internetgigant een fact checker aan zijn zoekmachine toevoegt.

    • Daan Kool