Gesloten liveblog

Teruglezen: Aanslag in Stockholm - dit weten we tot nu toe

In het centrum van de Zweedse stad Stockholm is een vrachtwagen op mensen ingereden. Daarbij zouden minstens vier doden en vijftien gewonden zijn gevallen. De politie heeft volgens Zweedse media de dader gearresteerd, maar dit is nog niet bevestigd.

We sluiten het liveblog af: dit weten we tot nu toe

We sluiten het liveblog af voor vandaag. Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag in Stockholm.

  • Iets voor 15.00 uur vrijdagmiddag reed een biertruck met volle vaart de drukke winkelstraat Drottninggatan op. Daarbij vielen zeker vier doden en vijftien gewonden, van wie negen ernstig.
  • Wie er achter de aanval zit, is nog niet bekend. Volgens de Zweedse politie kunnen het één of meerdere personen zijn. Ook onbekend is of er een terroristisch motief mee gemoeid is.
  • Een man is vrijdagavond gearresteerd. Volgens de Zweedse autoriteiten lijkt hij op de man van wie ze eerder foto's verspreidde. Hij zou in de buurt van de plek van aanslag gezien zijn. De politie vond hem vrijdagavond bij een politiecontrole. Het is onduidelijk of hij de dader is. Momenteel zijn de autoriteiten bezig met een landelijke klopjacht naar de dader(s).
  • Kort na de aanslag werd het leven in Stockholm - en andere delen van Zweden - stilgelegd. De metro in de hoofdstad is lange tijd afgesloten geweest, maar rijdt inmiddels weer. Verschillende bioscoop- en theatervoorstellingen in de stad werden geannuleerd en het busverkeer ligt nog steeds plat. De Øresundbrug, die Denemarken met Zweden verbindt, is momenteel beperkt toegankelijk op verzoek van de Zweedse politie. Er zijn grenscontroles ingevoerd.
  • De vermoedelijke terreurdaad in de Zweedse hoofdstad Stockholm is voor Nederland geen reden voor extra maatregelen, zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof vrijdag. Wel riep het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders in Stockholm op bepaalde delen van de stad te mijden.

Zweedse premier legt bloemen neer bij plek van aanslag

De Zweedse minister-president Stefan Löfven heeft vrijdagavond een kaars aangestoken en een bos bloemen neergelegd bij de plek van aanslag. Volgens de Zweedse publieke omroep wordt de truck, die nog steeds in de winkelpui van warenhuis Åhléns staat, door de politie onderzocht voor bewijs.

Foto AFP

Zweedse premier: 'Jullie kunnen ons niet onderwerpen'

Op een persconferentie zei de Zweedse premier Stefan Löfven vrijdag dat het land verenigd is in rouw en woede. Hij benadrukte dat haat nooit de waarden van Zweden zullen ondermijnen. Löfven:

"Het doel van terrorisme is democratie ondermijnen. Maar daar zal ze nooit lukken. Dit soort acties zullen nooit slagen. (...) Onze boodschap is duidelijk: jullie kunnen ons niet verslaan. Jullie kunnen onze levens niet bepalen. Jullie kunnen nooit winnen."

Zweedse politie voert grenscontroles in

De politie wil bij de persconferentie geen commentaar geven op de vraag of de aangehouden persoon iemand is die al in de gaten gehouden werd. Ze kunnen niet uitsluiten dat de dader handlangers heeft gehad. Vanavond zullen bij de Zweedse grens controles worden uitgevoerd, onduidelijk is hoe lang deze van kracht zullen blijven.

De man die vrijdagavond in een noordelijke buitenwijk van Stockholm is gearresteerd, lijkt op de persoon die op de foto staat die de politie eerder uitgaf. Of hij de dader is, is niet bekend. Hij bevond zich vrijdagmiddag in de nabijheid van de plek van aanslag. De politie vond hem tijdens een controle.

Een van de foto's die de politie vrijdagavond vrijgaf:

Foto Reuters

Politie geeft omstreeks 21.30 uur persconferentie

De Zweedse politie geeft omstreeks 21.30 uur weer een persconferentie. Mogelijk wordt daarbij meer bekend over de gearresteerde persoon vrijdagavond en het aantal doden en gewonden.

Dodental loopt op tot vier, vijftien gewonden

Het dodental na de aanslag in Stockholm is opgelopen tot minstens vier, meldt AP op basis van de Zweedse politie. Het aantal gewonden staat inmiddels op vijftien.

Politie: 'Persoon gearresteerd die mogelijk met aanslag te maken heeft'

Eerder meldden we dat op basis van onbevestigde bronnen in Zweedse media de dader van de aanslag gearresteerd is in het noorden van Stockholm. De politie brengt nu zelf naar buiten dat een persoon is opgepakt: deze is volgens de autoriteiten "mogelijk verbonden" met de aanslag vrijdagmiddag. Een politiemedewerker zegt tegenover Reuters dat de gearresteerde man lijkt op de persoon die op de foto staat die de Zweedse autoriteiten eerder vrijgaven.

Bewakingsbeelden: mensen vluchten weg voor truck

Op Twitter zijn beelden verschenen van het moment dat de vrachtwagen door de winkelstraat heen raast. Eerst zie je de mensen rustig lopen, dan ontstaat er voorzichtig paniek, en uiteindelijk vluchten ze de winkels binnen - waarna de vrachtwagen op hoge snelheid langs rijdt.

Een persoon in ziekenhuis overleden

Reuters meldt dat een persoon in het ziekenhuis is overleden na de aanslag in Stockholm. Het aantal gewonden staat inmiddels op vijftien, van wie negen ernstig.

'Dader gearresteerd in Stockholm'

Volgens Reuters is in het noorden van Stockholm een man gearresteerd die de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist. Het persbureau meldt het op basis van Aftonbladet. De Zweedse krant bericht dat de man kleine verwondingen had bij zijn aanhouding. De politie bevestigt de aanhouding niet.

Zweedse politie begint landelijke klopjacht

De Zweedse politie is vrijdagavond een landelijke klopjacht gestart naar de persoon, of personen, die met een gestolen vrachtwagen minstens twee mensen doodreed op een drukke winkelstraat in Stockholm. Vooralsnog hebben de autoriteiten in het land niet bekendgemaakt een verdachte op het oog te hebben. Wel werden beelden van een man verspreid met een capuchon op. Deze persoon zou op verbonden zijn met de gebeurtenissen van vrijdag. De politie is op zoek naar deze man.

De man die gezocht wordt:

Metro Stockholm weer open

De metro van Stockholm staat op het punt om weer open te gaan nadat het eerder op de dag gesloten werd wegens de aanslag met de vrachtwagen. Twee metrostations, dichtbij de plek van de gebeurtenissen, blijven dicht. Al het busvervoer in het centrum van de stad blijft voorlopig ook nog platliggen, maakte de beheerder van het openbaar vervoer in Stockholm bekend.

Zweedse politie: vooronderzoek naar mogelijk terroristische daden

De Zweedse politie is een "vooronderzoek begonnen naar mogelijk terroristische daden" naar aanleiding van de truck die vrijdagmiddag minstens twee dodelijke slachtoffers maakte in het centrum van Stockholm. Anders Thornberg, hoofd van de Zweedse veiligheidsdienst, zegt dat zijn agenten "intensief onderzoek" aan het verrichten zijn om de daders, of dader, achter de gebeurtenissen te vinden.

Eerder op de dag zei premier Löfven dat alles wees op een terreurdaad. De Zweedse politie, daarentegen, zegt dat ze nog geen informatie hebben over mogelijke daders en dat nog niemand gearresteerd is. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor het incident opgeëist.

Zweedse politie ondervraagt twee mensen

De Zweedse politie ondervraagt momenteel twee mensen over de terreurdaad van vanmiddag in Stockholm, waarbij een bus een drukke winkelstraat opreed en minstens twee mensen doodde. Politiewoordvoerder Lars Bystrom, tegenover persbureau Reuters:

"Ik kan bevestigen dat we twee mensen voor verhoor hebben opgepakt, maar dat betekent niet per se dat ze verdacht zijn. We willen met iedereen praten die hier wat over weet, soms is het beter om dat op een politiebureau te doen dan op de plek van aanslag."

Brug tussen Denemarken en Zweden beperkt toegankelijk

De Øresundbrug, die Denemarken met Zweden verbindt, is momenteel beperkt toegankelijk op verzoek van de Zweedse politie, meldt Reuters.

Eiffeltoren vannacht op zwart

In Parijs gaan om middernacht de lichten van de Eiffeltoren uit als steunbetuiging aan de inwoners en slachtoffers van de mogelijke terroristische aanslag in Stockholm, maakte de burgemeester van de Franse hoofdstad bekend op Twitter.

I will turn my lights off tonight, at midnight, to pay tribute to the victims of the Stockholm attack. #EiffelTower pic.twitter.com/FXm3C1ZchW

— La tour Eiffel (@LaTourEiffel) April 7, 2017

Zwaarbewapende militairen in Stockholm, alle treinverkeer stilgelegd

Omdat er nog geen verdachte is aangehouden, zijn de Zweedse autoriteiten op hun hoede voor een eventuele volgende aanslag. In de oude binnenstad van Stockhom lopen momenteel zwaarbewapende militairen rond, blijkt uit foto’s van het Zweedse persbureau TT. Vijf grote winkelcentra in en rondom Stockholm zijn gesloten en ontruimd.

In de directe omgeving van de aanslag zitten momenteel honderden mensen opgesloten in winkels en kantoorpanden, meldt de Zweedse publieke omroep. Ze mogen de gebouwen niet verlaten omdat de politie nog bezig is met zoekoperaties. Alle treinverkeer van en naar Stockholm is voor de rest van de dag stilgelegd. Treinen die op weg zijn naar de stad stoppen op Karlbergs of Södra station en rijden niet door naar Centraal Station. Aldus mededeling van de Zweedse Spoorwegen, SJ.

Deze man zoekt de politie

Op de persconferentie vrijdagavond maakte de Zweedse politie bekend een man te zoeken die gezien is in de buurt van de plek waar het incident plaatsvond. Hij is geen verdachte, maar de autoriteiten zouden hem graag willen spreken.

De vrijgegeven beelden van de man:

Foto Reuters

Reisadvies Zweden aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Stockholm op bepaalde delen van de stad te mijden. Het gaat volgens het aangepaste reisadvies om Hötorget, T-Centralen en Fridhemsplan. Verder dienen mensenmassa's gemeden worden.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Bent u in #Stockholm? Vermijd Hötorget, T-Centralen, Fridhemsplan. Wees waakzaam en volg instructies van de politie. https://t.co/1XkVBMLgI4

Zweedse politie weet nog niet wie achter de aanslag zit

De Zweedse politie en de binnenlandse veiligheidsdienst Säpo hebben nog geen idee wie de dader, of daders, achter de aanslag in het centrum van Stockholm is. Op de persconferentie vrijdagavond liet de politie vrijdagavond alleen een foto zien van een man "met wie ze graag in contact wilden treden", die op de plek en tijd van aanslag gezien is (zie onder).

Niemand is op dit moment gearresteerd in verband met de gebeurtenissen. Voor de jacht op de dader of daders zegt de politie alle middelen ter beschikking te hebben gekregen die zij nodig heeft.

Politie zoekt man 'met wie ze in contact willen treden'

Op de persconferentie toont de politie een foto van een persoon “met wie ze in contact willen treden”. De man op de foto draagt een donkergroen jack, een zwarte broek en een grijs T-shirt. Op de foto heeft de man iets in zijn handen, maar de politie wil daarop geen commentaar geven. De autoriteiten hebben tot nu toe geen verdachten aangehouden.

"We hebben geen contact met degene of degenen die de auto bestuurde” zegt politiechef Eliasson. De foto is van de plaats van de aanslag op de tijd van de aanslag, zegt Eliasson. Hij spreekt nadrukkelijk niet van een verdachte, maar van iemand met wie de politie in contact wil komen. De reguliere chauffeur van de vrachtwagen, die de wagen aan het lossen was toen die werd gestolen, wordt door de politie ondervraagd.

Persconferentie begonnen: 'Geen uitsluitsel aantal doden en gewonden'

Dan Eliasson, hoofd van de Zweedse politie, zegt op de zojuist begonnen persconferentie dat hij nog geen uitsluitsel kan geven over aantal doden en gewonden.

Route van de vrachtwagen

De vrachtwagen is door een gemaskerde man gestolen bij restaurant Caliente in de Adolf Fredriks kyrkogata, meldt de Zweedse publieke omroep SVT. De dader is er vervolgens ruim 500 meter mee over de Drottninggatan gereden, totdat hij crashte in de pui van het warenhuis, volgens kaartjes op de sites van Zweedse media.

De route van de truck:

Infographic ANP

Dreigingsniveau Zweden niet verhoogd

De Zweedse inlichtingendienst Säpo heeft het dreigingsniveau niet verhoogd. Het blijft 3, een niveau dat al sinds 2010 geldt.

Persconferentie naar later tijdstip verplaatst

De persconferentie die de Zweedse politie om 17.15 uur zou geven is verplaatst naar een later tijdstip. De leiding van de politie en de inlichtingendienst hebben moeite de locatie van de persbijeenkomst te bereiken door de chaos in de stad. We houden u op de hoogte.

Geen theater- en bioscoopvoorstellingen, spoor- en metroverkeer

De Zweedse autoriteiten hebben alle theater- en bioscoopvoorstellingen in Stockholm vanavond afgelast. Ook alle stoptreinen vanuit Stockholm zijn stilgelegd, aldus de politie. Er is voorlopig geen spoor- en metroverkeer in de stad.

Ook de politie in de grootste Noorse steden en op het vliegveld van Oslo zullen wapens dragen in afwachting van verdere berichtgeving over de vermoedelijke terreurdaad in Stockholm. De Finse grensbewaking heeft ook de veiligheidsmaatregelen opgevoerd op verschillende vliegvelden en havens naar aanleiding van de gebeurtenissen in Stockholm. In de hoofdstad Helsinki zijn de veiligheidsmaatregelen van de politie opgeschroefd.

Rutte reageert

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft inmiddels op de aanslag in Zweden gereageerd. Op Twitter rept hij van "vreselijk nieuws" uit Stockholm. De premier heeft medeleven overgebracht aan zijn Zweedse ambtsgenoot Löfven en zijn "gedachten gaan uit naar slachtoffers en nabestaanden".

Twitter avatar MinPres Minister-president Vreselijk nieuws #Stockholm. Heb medeleven overgebracht aan premier Löfven. Gedachten gaan uit naar slachtoffers en nabestaanden. (1/2)
Twitter avatar MinPres Minister-president .@247BZ volgt situatie #Stockholm op de voet. NL staat klaar om te helpen waar nodig. (2/2)

Of er Nederlanders betrokken zijn bij het incident in Zweden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat de ambassade in Stockholm in contact staat met de Zweedse autoriteiten, en dat ze de situatie op de voet volgen.

#openstockholm

Door de verschillende politieoperaties die momenteel gaande zijn in Stockholm is het lastig de stad te verlaten. De hashtag #openstockholm is in het leven geroepen: sociale mediagebruikers bieden gestrande mensen onderdak.

Twitter avatar linnnnyberg Linn Nyberg We are at Kungsgatan 26 and our door is open! 6th floor #openstockholm
Twitter avatar JesperGrann Jesper Grann #openstockholm Zinkensdam, Lundagatan
Twitter avatar DavidJonason David PM for safe space close to Slussen / Mosebacke #openstockholm

Persconferentie van de Zweedse politie

De Zweedse politie geeft om 17.15 uur een persconferentie. Volg ons liveblog om updates te krijgen over wat de politie bekendmaakt.

Europese Commissie en Raad reageren

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker schrijft in een verklaring dat de Europese Commissie "schouder aan schouder" staat met de bevolking van Zweden. "Een aanval op een van onze lidstaten is een aanval op ons allemaal", aldus Juncker in de reactie op de "tragische gebeurtenissen" in Stockholm van vrijdag.

Juncker zegt dat een van Europa’s meest levendige en kleurrijke steden getroffen lijkt te zijn door hen die onze manier van leven pijn willen doen. Hij condoleert de families van de slachtoffers namens het dagelijks bestuur van de Europese Unie en dankt de hulpverleners die snel ter plekke waren. Hij belooft alle steun aan de Zweedse autoriteiten.

Ook Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft gereageerd op de mogelijke aanslag. "Mijn hart is deze middag in Stockholm", schrijft hij op Twitter. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families en vrienden."

My heart is in #Stockholm this afternoon. My thoughts are with the victims and their families and friends of today's terrible attack.

— Donald Tusk (@eucopresident) April 7, 2017

'Geen extra maatregelen Nederland'

De vermoedelijke terreurdaad in de Zweedse hoofdstad Stockholm is voor Nederland geen reden voor extra maatregelen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof meldt dat op Twitter:

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof Stockholm: heeft alle kenmerken van #terrorisme, volgens Zweedse politie. Meerdere doden, opnieuw vrachtwagen. Geen extra maatregelen NL

Zweedse koninklijke familie reageert

De Zweedse koninklijke familie heeft een verklaring uitgegeven over de gebeurtenissen, waarin zij zeggen geschokt te zijn.

"We volgen de ontwikkelingen en onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families."

Toch geen schoten Fridhemsplan

Op het Fridhemsplan in Stockholm - een andere locatie dan waar de truck op de mensen inreed - zijn toch geen schoten gelost. Eerder op vrijdag meldden verschillende Zweedse media dat daar geschoten zou zijn, maar het Zweedse persbureau TT zegt dat dit niet het geval is. De politie kan tegenover Reuters ook niet bevestigen of de arrestatie die eerder gemeld werd, verband houdt met de mogelijke terreurdaad.

De truck is inmiddels doorzocht op explosieven. Aftonbladet meldt dat niets is aangetroffen.

Politie ontruimt Centraal Station Stockholm

De Zweedse politie ontruimt nu ook het Centraal Station van Stockholm, meldt Reuters. Eerder werd al gemeld dat verschillende zwaarbewapende agenten op het station rondliepen.

De Amerikaanse nieuwszender ABC News publiceerde beelden van net na het moment dat de vrachtwagen op de mensenmenigte was ingereden, waarop meerdere mensen te zien zijn die wegvluchten:

Politie: 'Blijf thuis, mijd centrum'

De Zweedse politie raadt mensen nu aan thuis te blijven en het centrum van Stockolm te mijden.

Twitter avatar lindapolski Linda van der Pol Straat nu vrijgemaakt, veel politie op de been, mensen vertrekken langzaam https://t.co/VJE79bENki

Arrestatie, maar onduidelijk of het te maken heeft met aanslag

Tegenover de Zweedse publieke omroep SVT is de aanhouding van één persoon bevestigd, maar de relatie van deze verdachte tot de aanslag is vooralsnog onduidelijk.

Zweedse politie nu ook aanwezig in Centraal Station

De Zweedse politie is nu ook met zware wapens volop aanwezig in het Centraal Station in Stockholm, dat op enkele honderden meters afstand ligt van de kruising waar de mogelijke terreurdaad plaatsvond.

Politie bevestigt: drie doden, acht gewonden

Tegenover de Zweedse publieke omroep bevestigt de politie dat er minstens drie doden zijn gevallen en acht gewonden. “Zweden is aangevallen. Alles wijst op een terreurdaad”, zei de Zweedse premier Löfven tegenover de zender.

Alle winkels in omgeving pand ontruimd, mogelijk explosieven

De Zweedse publieke omroep meldt dat alle winkels in de buurt van de kruising waar de mogelijke aanslag plaatsvond door de politie worden ontruimd. De aanwezige politie loopt in kogelvrije vesten rond. In de vrachtwagen zouden mogelijk explosieven liggen, maar tot dusverre is er geen ontploffing geweest.

'Alles wijst op terreurdaad'

Volgens de Zweedse premier Stefan Löfven wijst alles op een terreurdaad, meldt Reuters.

'Vrachtwagen gestolen bij uitladen'

De vrachtwagen werd eerder op de dag gestolen. Iemand sprong in de cabine en reed weg, terwijl de chauffeur bezig was uit te laden voor restaurant Caliente, zegt een woordvoerder van brouwerij Spendrups tegen SVT, de Zweedse publieke omroep.

Politie met gasmaskers op locatie van aanslag Stockholm

Foto AFP

Schoten op ander plein in Stockholm, persoon aangehouden

Op een andere locatie in Stockholm, het Fridhemsplan, heeft de politie schoten afgevuurd, bevestigt ze tegenover Aftonbladet. Het is nog onduidelijk of deze schoten te maken hebben met de aanslag op Drottninggatan. Volgens boulevardblad Expressen zou er iemand zijn aangehouden. De autoriteiten spreken van een mogelijke terreurdaad.

'Vrachtwagen gestolen bij bar in Stockholm'

De vrachtwagen die op de mensenmenigte inreed in het centrum van Stockholm was van brouwerij Spendrups. Volgens de Zweedse publieke omroep SVT was deze gestolen bij een bar in de hoofdstad.

Zweedse politie: mogelijk schoten afgevuurd

De Zweedse politie zegt dat het informatie heeft ontvangen over afgevuurde schoten, maar kan dit nog niet bevestigen, meldt Reuters. De politie gaat uit van een terreurdaad. Er wordt uitgegaan van ten minste twee doden en vele gewonden.

Zweedse parlement afgesloten

Volgens de Engelstalige Zweedse radiozender Radio Sweden is het parlement in Stockholm door de politie afgezet:

Metroverkeer Stockholm stilgelegd

SL, de maatschappij die de metro in Stockholm exploiteert, heeft alle metroverkeer in de stad stilgelegd. De straat waaraan het warenhuis ligt dat geramd is door de truck, waarbij de gewonden en doden zijn gevallen, is afgezet. De politie heeft ook Kulturhuset, een groot pand vlakbij met onder meer een openbare bibliotheek, ontruimd.

Vrachtwagen reed in op warenhuis Åhléns

De vrachtwagen is ingereden op de pui van het warenhuis Åhléns, dat aan de Drottninggatan-straat ligt in het centrum van Stockholm:

'Veel gewonden'

Hoeveel doden en gewonden er precies bij het incident gevallen zijn, blijft vooralsnog onbekend. Reuters meldt op basis van de Zweedse politie dat er twee mensen zijn omgekomen en dat velen gewond zijn geraakt.

'Honderden mensen op de been'

Een radioverslaggever ter plaatse zag ten minste drie doden, mogelijk zijn het er meer. Op het moment dat het incident plaatsvond, waren er honderden mensen op de been. De straat waar de truck op de mensen in reed - Drottninggatan - is vergelijkbaar met de Amsterdamse Kalverstraat. Het is ook voetgangersgebied.

Twitter avatar lindapolski Linda van der Pol Truck rijdt voor m'n neus in Stockholm op mensen in. Doden, veel verwarring https://t.co/6o7TgdL4bT

Drottninggatan, de straat waar het incident plaatsvond:
https://www.google.nl/maps/place/Drottninggatan,+Stockholm,+Zweden/@59.3347757,18.0592542,16z/data=!4m5!3m4!1s0x465f9d671678d6b5:0x36db426378426473!8m2!3d59.3352268!4d18.0600595

Wat we tot nu toe weten

In het centrum van de Zweedse stad Stockholm is een vrachtwagen op mensen ingereden, melden verschillende Zweedse media. De Zweedse politie meldt dat in het centrum van de Zweedse hoofdstad “mensen gewond zijn geraakt door een voertuig”. Reuters meldt op basis van de Zweedse radio dat er drie doden zijn gevallen.