Zweedse politie denkt dader te pakken te hebben

Bij een aanslag met een vrachtwagen in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn zeker vier doden en vijftien gewonden gevallen. De politie heeft twee verdachten opgepakt.

Hulpdiensten aan het werk in het centrum van Stockholm vrijdag. Foto Jonathan Nackstrand / AFP

In het centrum van de Zweedse stad Stockholm is vrijdagmiddag een vrachtwagen op winkelend publiek ingereden. Volgens de politie van Stockholm zijn daarbij minstens vier doden en vijftien gewonden gevallen, van wie negen ernstig.

In het noorden van de stad is vrijdagavond een man opgepakt in verband met de aanslag. Hij wordt officieel verdacht van een terroristische moordaanslag, maakte de Zweedse justitie vrijdagnacht bekend.

De waarschijnlijke dader viel op door zijn gedrag in een winkel en voldeed aan het signalement van de man van wie de autoriteiten een foto hadden verspreid. Hij werd aangehouden na een politieachtervolging met tien tot vijftien auto’s, meldt de Zweedse krant Expressen. Volgens Zweedse media is de man 39 en komt hij uit Oezbekistan.

De man die gezocht werd:

In de nacht van vrijdag op zaterdag meldde de Zweedse tv-zender SVT op basis van politiebronnen dat er ook een tweede verdachte is gearresteerd. Hij zou banden onderhouden met de eerder opgepakte man.

“Zweden is aangevallen. Alles wijst op een terreurdaad”, zei de Zweedse premier Stefan Löfven kort na de gebeurtenissen in de stad. Vooralsnog heeft niemand de aanslag opgeëist. De vrachtwagen reed in op de pui van het warenhuis Åhléns, dat aan de Drottninggatan-straat ligt in het centrum van Stockholm.

Lees hier ons liveblog terug: Vrachtwagen rijdt in Stockholm in op mensen, ‘meerdere gewonden’

Op het moment dat het incident plaatsvond, waren er honderden mensen op de been. De straat waar de truck op de mensen in reed - Drottninggatan - is vergelijkbaar met de Amsterdamse Kalverstraat. Het is ook voetgangersgebied. De truck werd zo’n vijfhonderd meter bij een restaurant gestolen door een gemaskerde man.

Alle winkels in de buurt van de kruising waar de mogelijke terreurdaad plaatsvond werden door de politie ontruimd. De aanwezige politie liep rond in kogelvrije vesten. In de vrachtwagen zijn geen explosieven aangetroffen.

De metro heeft vrijdag kort stilgelegen, maar kwam aan het eind van de middag weer op gang - op uitzondering van twee stations na dichtbij de plek van aanslag. Het busvervoer lag nog wel lange tijd plat. De straat waaraan het warenhuis ligt dat geramd is door de truck, waarbij de gewonden en doden zijn gevallen, is afgezet.

De politie ontruimde ook Kulturhuset, een groot pand vlakbij met onder meer een openbare bibliotheek, alsmede het Centraal Station. In het centrum van de stad lopen sinds de aanslag zwaarbewapende militairen rond.

Twitter avatar lindapolski Linda van der Pol Truck rijdt voor m’n neus in Stockholm op mensen in. Doden, veel verwarring https://t.co/6o7TgdL4bT

Vorig jaar zijn ook in Nice en Berlijn aanslagen gepleegd met een vrachtwagen of auto als wapen. In beide gevallen eiste IS toen de aanslag op.

    • Arjan Meesterburrie
    • Guus Ritzen