Supportershome FC Twente gesloten na drugsvondst

De politie-inval werd tijdens een wedstrijd van FC Twente verricht. Tijdens de actie is een ‘handelshoeveelheid’ drugs gevonden.

Foto Ginopress/ANP
Foto Ginopress/ANP Politie bij de Grolsch Veste, donderdagavond.

Het supportershome van FC Twente wordt gesloten wegens handel in drugs. Dat maakte de burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede vrijdagmorgen bekend tijden een persconferentie.

De sluiting volgt op de arrestatie van vijf personen donderdagavond bij een onderzoek naar drugshandel in het supportershome van Vak-P in stadion De Grolsch Veste in Enschede. De politie viel daar binnen tijdens de wedstrijd FC Twente-PSV, met chaos in het stadion tot gevolg. Er werd een “handelshoeveelheid drugs” gevonden, aldus de politie.

Ook zou er bij het supportershome sprake zijn van ‘ondermijning’, intimidatie, geweld en een ‘selectief deurbeleid’. De politie onderzoekt of er relatie bestaat tussen deze ondermijning en de outlawbikers van Satudarah en de supportgroep Saudarah die regelmatig in en rond het supportershome worden gezien.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Vermoeden dat georganiseerde criminaliteit de macht had genomen bij Vak-P, zegt burgemeester.

De inval in het supportershome leidde donderdagavond tot chaos en paniek in het stadion. De stadionspeaker riep om dat de tribunes moesten worden ontruimd. Eerst werd verzocht het gehele stadion te ontruimen, later alleen Vak-P. Dat was niet conform de instructies van de politie, meldt de politiewoordvoerder. Die liet in een naar eigen zeggen ‘zorgvuldig voorbereide’ tekst die vlak voor de inval naar FC Twente was gemaild, weten dat de politie met “een onderzoek bezig is in het supportershome van Vak-P. Supporters van Vak-P wordt verzocht straks een andere uitgang te nemen. (…) De actie heeft geen gevolgen voor de wedstrijd.”

Confrontatie ME

Waar het is misgegaan, is niet duidelijk. Een woordvoerder van FC Twente stelt dat de stadionomroeper instructies krijgt vanuit de commandotoren. Onbekend is wat die instructies waren. Na de wedstrijd kwam het buiten het stadion nog tot een confrontatie tussen ME en supporters. Volgens de politie was een inval tijdens de wedstrijd de enige mogelijkheid. “Wij hadden aanwijzingen dat er alleen tijdens wedstrijden drugs aanwezig zijn, en wordt gedeald”, zegt de woordvoerder.

Ook zijn donderdagavond drie woningen in Enschede doorzocht, waarbij een hoeveelheid niet van echt te onderscheiden wapens is aangetroffen. Directeur Jan van Halst van FC Twente wist niet dat er een inval zou zijn. Vrijdagochtend had hij een gesprek over de gang van zaken. “Ik sta er nog neutraal in, en ik hoop er begrip voor te gaan krijgen.”

Supportersvereniging Vak-P die de ruimte voor het supportershome van FC Twente huurt, was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een reactie.

    • Annette Toonen