Syrië

Trump en Tillerson geven aan dat Assad weg moet na gifgasaanval

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat „er iets moet gebeuren” in Syrië, nadat dinsdag tientallen doden vielen bij een vermoedelijke gifgasaanval. Aan boord van Air Force One zei Trump tegen verslaggevers over president Assad: „Ik ga ervan uit dat hij de touwtjes in handen heeft, dus er zou iets moeten veranderen.” Welke rol de VS zouden moeten spelen, wilde hij niet zeggen. Het Pentagon bekijkt volgens Amerikaanse media de opties voor militair ingrijpen. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei in Florida dat Assad niet langer een rol zou mogen spelen in Syrië. Hij zei er zonder twijfel vanuit te gaan dat de regering van Assad achter de aanval zat, en dat Rusland de steun aan Assad „voorzichtig zou moeten overwegen”. Tot nu toe was het vertrek van Assad geen prioriteit van de regering-Trump. (AP)

    • Belia Heilbron