SurinameProtest tegen Bouterse

Foto PIETER VAN MAELE/ANP

Op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo betogen inwoners van Suriname tegen de regering van president Desi Bouterse. Lokale bronnen spraken van enkele duizenden mensen. De Surinaamse nieuwssite Starnieuws noemde het de „tot nu toe grootste betoging tegen het regeringsbeleid”. Vrijdag zou het protest worden voortgezet. De organisatie was in handen van de vakbonden. Ook politici van oppositiepartijen, ondernemersverenigingen, bus- en taxichauffeurs en leerkrachten waren aanwezig.

Directe aanleiding voor het protest is de recente verhoging van de brandstofprijzen. Het terugdringen van brandstofsubsidies is een van de eisen van het IMF, dat Suriname financieel steunt. Bij de woede spelen ook de economische crisis en onvrede over corruptie mee.