Slachtoffer uit de hand gelopen overval Arnhem vrij

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de overvaller. De vraag is of dat zelfverdediging was.

Het busje waarmee de overvaller doodgereden zou zijn. Foto Ginopress/ANP

De 34-jarige Arnhemmer die ervan verdacht wordt vorige week donderdag een overvaller om het leven gebracht te hebben, is weer vrij. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er geen reden om zijn voorlopige hechtenis te verlengen. Zowel de man als zijn vrouw van 32 blijft wel verdachte in de zaak. De vraag is of zij zich schuldig gemaakt hebben aan een strafbaar feit, of dat sprake was van noodweer.

De Arnhemmer en zijn vrouw werden in hun huis overvallen door meerdere gewapende mannen, meldde de politie eerder. Volgens verschillende media hadden de overvallers het gemunt op een Rolex die de bewoners van het huis probeerden te verkopen. Dat wil de politie noch het OM bevestigen. In het huis werden ten tijde van de overval knallen gehoord, mogelijk van een vuurwapen.

Pizzabus

Buiten stond even later een pizzabezorger zijn busje af aan de bewoners van het huis. Die achtervolgden daarmee een van de overvallers en reden hem aan. Ook buiten zouden schoten te horen geweest zijn. De overvaller van 47 overleefde de aanrijding niet. Volgens het OM is de vraag of de bewoners de “juridische grenzen van de zelfverdediging overschreden hebben”:

Met het opheffen van de voorlopige hechtenis wil het OM recht doen aan de bijzondere positie van de man. Hij is enerzijds slachtoffer van een gewelddadige overval, maar ook verdachte in het onderzoek naar de dood van de overvaller.”

Omroep Gelderland maakte samen met het OM en de politie de volgende reconstructie van de gebeurtenissen in Arnhem.

    • Bastiaan Nagtegaal