‘SBS wordt volledig eigendom van John de Mol’

Doordat mediabedrijf Sanoma zich terugtrekt, komt SBS volledig in handen van De Mols mediabedrijf Talpa.

Archiefbeeld van John de Mol. Foto Remko de Waal/ANP

Zendergroep SBS komt volledig in handen van Talpa, het mediabedrijf van John de Mol. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD) op basis van gesprekken met betrokkenen. Sanoma, de andere eigenaar van SBS, stapt uit het bedrijf.

Het nieuws is nog niet bevestigd. Talpa heeft momenteel een minderheidsbelang van 33 procent in SBS. De overige aandelen zijn in handen van Sanoma. Beide bedrijven kochten SBS in 2011 voor een half miljard euro.

Sanoma en Talpa waren vrijdagavond nog niet bereikbaar voor commentaar.

SBS bestaat uit de zenders SBS 6, Veronica, Net 5, SBS 9 en On Demand- videodienst KIJK. Daarnaast maken ook SBS Productions (producent van onder andere Hart van Nederland), Veronica Uitgeverij en Social1nfluencers deel uit van het bedrijf.

De strijd om TMG

SBS is niet het enige mediabedrijf dat De Mol over wil nemen. De afgelopen maanden voerde hij strijd om mediabedrijf TMG (onder andere eigenaar van De Telegraaf). In maart spande hij een rechtszaak aan omdat hij het niet eens was met de geplande overname van TMG door het Belgische Mediahuis, dat onder andere eigenaar is van NRC. Talpa en Mediahuis hebben allebei aandelen in TMG. John de Mol verloor de zaak: de rechter oordeelde dat Mediahuis TMG over mag nemen.

Lees ook: de verloren strijd van John de Mol
    • Heleen Gorris